Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ-rabatt för studenter försvinner

Annons

Enligt SJ så är en huvudorsak till rabattförsämringen att det fuskas med studentrabatten. Personer skriver in sig vid universitet och får ett studentkort - som behövs för att få rabatt - utan att studera.

Anna Franzén Weigel i Vansbro är i sluttampen av sina studier på halvfart vid en högskola i Stockholm. Hennes studier kräver att hon reser till Stockholm en dag i veckan. Eftersom hon reser med tåg så får SJ:s beslut henne att reagera.

- Att sätta gränsen genom att koppla ihop rabatten med studiestödet och heltidsstudier är lite tokigt. Det drabbar många här uppe i glesbygden och går inte ihop med visionen om det livslånga lärandet. Det är inte alla som har ekonomiska möjligheter eller önskar studera på heltid och kanske tvingas flytta till studieorten.

- Fusket skulle gå att komma åt på ett annat sätt, genom exempelvis ett intyg från läroanstalten, att man faktiskt studerar där, säger Anna Franzén Weigel.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, håller just nu på med en namninsamling på landets högskolor och universitet, mot försämringen av studentrabatten. Namninsamlingen kommer att överlämnas till SJ och till studentkortets huvudägare Headworker.

- Vi anser att det ska vara på samma sätt som det varit hittills, att alla studenter ska ha rätt till rabatter, säger Cia Melvinsdotter.

Det är bland annat kraven från dagens arbetsmarknad som gjort att regeringen ställt upp målet om det "livslånga lärandet", samma marknad som SJ är en del av.

SJ:s indragna rabatter innebär en försvårande omständighet för de som står och väger om de ska fullfölja det livslånga lärandet, men inte vill flytta till studieorten.

SJ:s presschef Kajsa Moström kan bara beklaga:

- När man väljer att dra en gräns, så är det alltid några som drabbas. SJ:s ekonomiska situation är inte den allra bästa just nu, vi måste förbättra vår lönsamhet.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons