Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"SJ handlar i ren panik"

Annons

I går höll Region Dalarna, det nybildade kommunalförbundet med länets toppolitiker, sitt första officiella sammanträde. Den största frågan blev att anta ett skarpt uttalande mot SJ:s krav på att få bryta avtalet med Tåg i Bergslagen, minska tågtrafiken med mer än hälften, och bland annat lägga ned persontågtrafiken på Västerdalsbanan.

Hultqvist var i går i kontakt med näringsminister Björn Rosengren och statssekreteraren vid näringsdepartementet Claes Ånstrand.

- Jag framförde till Rosengren att man inte kan bete sig som SJ just nu beter sig. Och Rosengren vill att Tåg i Bergslagen utvecklas, inte avvecklas.

- Vi har ett avtal som grundar sig på turtäthet och trafik som SJ själva har presenterat. Att SJ sedan fått vissa problem ekonomiskt är inget som dalfolket och de andra medborgarna inom Tåg i Bergslagen ska bestraffas för. SJ föreslår ju nu en trafik som var sämre än när Tåg i Bergslagens verksamhet startade, säger Hultqvist.

Enligt Region Dalarna är SJ bundet till avtalet. Lagt kort ligger.

- Att som SJ gör, gå ut och skapa oro, är osmakligt. Västerdalsbanan kommer att trafikeras med tåg framöver, det är vi fullständigt eniga om. Jag kommer att fortsätta ha kontakt med Rosen-gren. Det här är en alldeles för stor fråga för att avgöras med några juridiska historier, säger Hultqvist.

Vad tycker då SJ om de skarpa politiska uttalandena från Dalarna?

- Jag har egentligen inga kommentarer till det. Nu ska vi diskutera den här frågan med Tåg i Bergslagen. Vi berättar i vårt brev att vi inte är nöjda med hur villkoren i avtalet har skötts av Tåg i Bergslagen. Det finns en omförhandlingsklausul i avtalet. Vi känner att vi vill ändra trafiken så att vi kan garantera en bra produkt för våra kunder. Det kan vi inte göra i dag, säger Mats Wilhelmsson, chef division Svealand.

SJ gick sent på onsdagseftermiddagen ut med ett pressmeddelande om SJ:s krav.

- Eftersom vi fick veta att Falu Kuriren sett vårt brev i diariet hos Tåg i Bergslagen bestämde vi för att gå ut med ett pressmeddelande, säger Wilhelmsson.

Har ni helt enkelt inte gjort en dålig upphandling och borde nu bita i det sura äpplet?

- Nej det har vi inte. Förutsättningarna i avtalet har ändrats.

Tror du att jurister kommer att avgöra om det ska köras persontåg på Västerdalsbanan?

- Jag vill inte svara på det. Jag kan säga att vi är oerhört angelägna att lösa detta genom diskussioner med Tåg i Bergslagen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons