Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sixten Breitholtz

Annons

En uppskattad och respekterad idrottsledare och chef har lämnat oss. När Sixten som biträdande landsfiskal kom till Borlänge på 1940-talet tog han initiativ till bildandet av Borlängepolisens Idrottsklubb och blev dess förste ordförande. Själv aktiv pistolskytt väckte han ett intresse för idrott bland polismännen som hållit i sig genom åren.

Efter några års tjänstgörig på annan ort återvände Sixten till Borlänge på femtiotalet som ordinarie landsfiskal och när polisväsendet blev statligt 1965 blev han Borlänges förste polismästare.

Idrotten låg honom fortfarande varmt om hjärtat, även om hans insatser på detta område mer kom att inriktas på stöd och stimulans, han inte bara uppmuntrade, han krävde att polismännen skulle delta i "fysträningen" och när medlemmarna i Borlängepolisens Idrottsklubb tagit hem medaljer i något mästerskap missade han aldrig att skicka gratulationstelegram.

Lag om medbestämmande i arbetslivet trädde i kraft några år efter Sixten slutat, ord och uttryck som friskvård, "delaktighet i beslut" och "bra ledarskap" fanns inte i Svenskt språkbruk på Sixtens tid, men han hade allt detta inom sig. Utmärkande för hans goda ledarskap var, att under hans långa tid som chef för Borlängepolisen fanns det inte en enda långtidssjukskriven bland medarbetarna.

Sixten är borta men hans minne lever kvar, inte bara hos oss som hade förmånen att lära känna honom, utan också genom vårt ungdomspris "Polismästare Sixten Breitholtz Hederspris", som instiftades till hans ära i samband med att den klubb han tog initiativ till att bilda firade 50-årsjubileum. Priset delas årligen ut till välförtjänt, idrottande ungdom från högstadieskola i Borlänge, Säters eller Gagnefs kommuner.

FÖR BORLÄNGEPOLISENS

Mer läsning

Annons