Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv och Helmut fick pris för sina insatser

Annons

Paret Siv och Helmut Czerny fick på tisdagen närvara vid Rotarys tisdagslunch i gammelgården. Förutom dem var Laimonis Sprungs med fru Sarnite Sprunga från Riga hedersgäster.

Det sedvanliga föredraget vid tisdagsträffarna hölls dagen till ära av just herr Sprungs vilken är föreståndare vid det största barnhemmet i Riga: Ziemeli.

- Ett stort tack vill jag rikta till alla som hjälpt oss, sade Laimonis och berättade om behovet av skor, underkläder, möbler, pennor, möbler, hygienartiklar ...

92 hemlösa barn i åldrarna 2-18 år bor och lever i de tre byggnaderna som Ziemeli utgör. En del barn är föräldralösa, andra barn har alkoholiserade föräldrar, vissa är övergivna.

Dit var Czernys och ett par rotaryaner i våras, med lastbil fullproppad av 80 kubik förnödenheter.

- De tar emot allt, berättar Sune Rosén och minns.

- Vi hade med 100 stycken nappflaskor. Personalen grät när de fick dem. De brukar mata barnen med sked!

Där har alltså hjälpen från Ludvika hamnat, tack vare Siv och Helmut, och det var för deras speciella gärningar som de belönades för på tisdagen.

Det hela började redan för fem år sedan då paret fick ett fadderbarn, Kaspar, genom Margit och Erik Rapp i Falun. Rapps har gjort ett 40-tal resor över till Lettland, med största insatserna i Rezekne, en bit in i landet mot ryska gränsen.

Paret Czerny har sedan haft moderlösa Kaspar hemma hos sig, ett par månader per år. 2002 började insatserna på barnhemmet i Riga, dit de kom med 80 skolväskor första gången.

- De har lagt ner ett ofantligt arbete. Både tid, pengar och kraft. Deras insatser har varit mycket speciella, sade Mats Staffas "passed president" i Rotary Ludvika som överlämnade det hedrande priset.

- Jag är chockad. Lions gav mig ett pris 2004, i form av en check, då var jag så nervös att jag skakade i benen. I dag blev jag lika darrig, sade Siv efteråt.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons