Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv känner sig utpekad

Annons

Andersson, som fram till nu haft ambitionen att hålla sig utanför den infekterade offentliga striden inom Dan Anderssonsällskapet kan inte längre tiga.

Hon är mycket upprörd efter artikeln i fredagens nummer av tidningen där ordförande Torsten Pettersson ger svar på tal med anledning av den svidande kritiken, bland annat från förre kassören Jan-Olov Bergman.

Ordförandens konstaterande att Andersson fick jobba kvar till pensionen trots att sällskapet egentligen inte hade råd retar henne så till den milda grad.

- Jag kan försörja mig själv och står inte i tacksamhetsskuld till Dan Anderssonsällskapet för att jag fick arbeta på museet i tio år. Dessutom har min man lånat ut pengar till sällskapet.

- Han säger att HON var anställd i tio år. Alla förstår direkt att Pettersson menar mig. Jag har blivit utpekad, dundrar Andersson.

- Jag reagerar så fruktansvärt starkt på det här och även mina barn är mycket upprörda. De och alla andra vet ju hur mycket jag har gjort för museet och kulturen kring Dan Andersson, fortsätter Andersson som anser sig tvingad att ta bladet från munnen.

- Sällskapet har ingen försörjningsplikt för mig. Pettersson ska veta att jag kan klara mig själv.

Hon påminner om hur DA-sällskapet fick en miljon kronor från länsstyrelsen när museet vid Engelbrektsgatan skulle bli verklighet i början av 90-talet. Även kommunen har varit och är med och hjälper till med ekonomiskt bistånd.

- Det var Gunde Johansson som tyckte att vi var skyldiga Dan att göra ett minne i det hus där han en gång satt och skrev. Ingen i styrelsen reserverade sig.

- Det är således varken Gundes mitt eller någon annans fel att vi nu har ett Dan Anderssonmuseum här i Ludvika. Detta även om det har kommit att medföra vissa ekonomiska bekymmer.

Andersson anser att DA-museets värde är odiskutabelt, ur turistsynpunkt i synnerhet. Det är bekant vida omkring och till och med självaste Göran Persson är mycket glad åt denna attraktion i centrala Ludvika.

- På bokmässan kom han till vårt bord och läste spontant en dikt av Dan Andersson. Jag tyckte det var så fint och att det var värt en t-shirt som jag skickade till honom.

- Efter detta fick jag ett personligt tackbrev från honom där han önskade oss lycka till och hälsningarna gällde även Ludvikaborna och alla andra.

Under den pågående konflikten har Siv Andersson även fått brev från medlemmar som tycker att det hela är mycket obehagligt. Många, inklusive hon själv, funderar allvarligt på att lämna sällskapet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons