Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv fick björnbesök på gården

Annons

Björnen lufsade in på går- den. Den uppträdde inte aggressivt.

- Den verkade vara i sin egen lilla värld. Den var stor och grå på ryggen. Jag hade fullt upp med att få in pojken och min lilla hundvalp i huset. Björnen gick till gungställningen och nosade. Den verkade inte bry sig något om oss, säger hon.

Grannen Kristina Larsson uppmärksammades på händelsen och kontaktade polisen. Vakt-havande befäl vid länspolisen i Falun beslutade omedelbart att kalla in en björnhundspatrull för att stöta bort björnen från bebyggt område. På grund av skymningen kunde bort- stötningsarbetet inledas först klockan fem på tisdagsmorgonen.

- Själv har jag två barn, de vågar nu inte gå till skolbussen. Jag får skjutsa dem i stället, säger Kristina Larsson.

Ännu under tisdagen hade hundpatrullen inte fått någon direktkontakt med björnen. Vittringsspåren ledde patrullen mot sjön Lömming.

- Man får alltid höra av "förståsigpåare" att björnar inte går till anfall mot människor. Men det är ingen tröst för oss. Det är först när man är i händelsens centrum som man kan förstå hur olustigt det är. Vi vågar oss inte utomhus, säger Kristina Larsson.

Siv Tillman tar händelsen med tillförsikt.

- Jag lämnade huset - tillfälligt för att handla. Björnen ska inte skrämma bort mig. Jag vill heller inte att pojken ska bli björnrädd. Vi bor i sådana här marker. Det här får man nog försöka leva med. Men nog tänker man sig för innan man ger sig ut på gården hädanefter, säger Siv.

Orebyn har tidigare besökts av närgångna björnar. Den 1 april raserade en trolig björn ett högt strutshägn i samma områ-de.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons