Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv blev årets kvinna

Annons

Det är Lena som på eget bevåg ser till att årets kvinna utses. Vansbroborna får själva föreslå kandidater och förra året blev Frälsningsarméns Sonja Hammarström årets kvinna.

Siv Nonis som firade sin 56-åriga födelsedag i Italien i lördags, där hon var på besök med en grupp gymnasieungdomar, kom hem till Vansbro vid femtiden i måndags morse.

- Det blev en liten chock att få beskedet från Lena, sade Siv då vi träffade henne på ungdomskaféet Magnific där hon arbetar som handledare åt elever på barn- och fritidslinjen.

Hon är också elevvärdinna, speciellt för elever från andra orter som studerar och bor här.

- Jag är en liten extramamma som kan hjälpa dem med alltifrån en fläck på byxan till besök på vårdcentralen.

Siv växte upp i Uppsälje och där var hon engagerad som juniorledare på IOGT/NTO i elva år. Det var ett helt ideellt arbete.

- Jag är en föreningsmänniska, säger Siv som är aktiv i Lions, Barnens dag-föreningen, Järna teater och Spanjorerna.

Siv konstaterar att hon provat på en hel del inom yrkeslivet. Första jobbet var som barnflicka i Spånga. Hon har varit växeltelefonist i Falun och utbildat sig till vårdbiträde och arbetat inom hemtjänsten i Vansbro.

- 1987 fick jag en akut ryggskada och var sjukskriven ett år.

Siv fick hjälp med rehabiliteringen för att komma igen, men hemtjänstarbetet var uteslutet. Siv blev föreståndare på fritidsgårdarna i Vansbro och Äppelbo. 1997 kom hon till fritidsgården Tandtrollet i Järna.

- Jag har väktarutbildning också, säger hon men konstaterar att roligast av allt är att arbeta med människor.

"Hon ställer upp för ungdomen och är både kompis och vuxen. Eftersom ungdomen är Vansbros framtid är det bra med en kvinna som ser framåt och odlar plantorna", har någon skrivit om Siv Nonis.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons