Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sittstrejk i Fredriksberg

Annons

Irritationen bland de tiotalet anställda var påtaglig. Det här var, enligt personalen, fjärde gången som lönen inte fanns på deras konton på avtalad tid.

Under tidiga eftermiddagen hade de strejkande samtal med fackliga företrädare. Facket hade haft kontakter med Säfsen vd Christer Rosén som var förtvivlad.

- Rosén bad på sina bara knän att vi skulle gå ut. Vi gick ut av ren hygglighet mot Rosén, men i det skedet visste vi inte om vi skulle få några pengar, säger en anställd.

Kjell Malmkvist är kontaktperson i Fredriksberg för facket Fastighetsanställdas förbund.

- Christer (Rosén) ringde och frågade om vi ville ställa upp och hjälpa Säfsen. Han skulle få dit en stor grupp och var angelägen om att få städat. Vi har inget emot Säfsen, de har aldrig gjort oss något ont. Så vi ställde upp, berättar han.

De anställda ringde företagets "ägare" Thomas Geijer.

- Han var tacksam och lovade att vi skulle få pengarna den 27 januari, uppger Kjell Malmkvist.

Protestaktionen i Fredriksberg gick inte obemärkt förbi på kontoret inne i Ludvika.

- Jag kan inte alls svara på varför det blev strul med löningarna den här dagen. Men pengarna fanns på ett konto och Thomas (Geijer) hämtade ut pengarna, uppger Minna Arola, arbetsledare i Ludvika.

- Jag och vår andra arbetsledare, Inger Stenbäck, erbjöd oss att för fridens skull ta med pengarna och åka upp till Fredriksberg. Där mötte vi olika reaktioner. En del tyckte att det var onödigt att vi åkt dit, andra sa tack och några sa ingenting, säger Minna Arola.

Kjell Malmkvist hörde till dem som fick besök.

- Jag fick min lön 21.30 på kvällen. Pengarna överlämnades i ett kuvert.

- Vi har fått garantier om att det ska fungera i fortsättningen. Så nu jobbar vi som vanligt, säger han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons