Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitter Marinder på dubbla stolar?

Annons

Sitter Britt Marinder, s, på dubbla stolar?

- Nej, jag kan hålla isär mina roller, hävdar hon.

Tekniska nämndens arbetsutskott ställde sig i onsdags bakom förslaget till skrivelse som författats av tillförordnade tekniske chefen Bertil Höök.

I den sägs det att om skolan i Saxdalen stängs så förordas att skolan omedelbart rivs. Håksbergs skola ska säljas.

Däremot vill Bertil Höök, och sedan i onsdags även ordföranden Britt Marinder samt ledamöterna Sören Finnström, s, Karl-Axel Eriksson, bop, Tore Karlsson, v, och Brittsiw Åsberg, s, behålla Lilla Parkskolan i Grängesberg:

"En lösning är att den används för den förskoleverksamhet som i dag finns i hyrda lokaler på Kyrkbacken och Furuvägen. De inhyrda lokalerna är inte ändamålsenliga då takhöjden är låg och lekytorna utomhus är begränsade."

- Om skolpolitikerna beslutar sig för att skolorna ska läggas ner så ser vi de här möjligheterna. Vi måste se om vårt hus om lokalerna blir tomma, säger Britt Marinder.

Är det lämpligt att du ska vara med och bestämma vad tekniska nämnden ska tycka om framtiden för din arbetsplats?

- Jag arbetar inte på Lilla Parkskolan. Det är Lena Haneskog som är rektor där. Tekniska nämnden lägger sig absolut inte i vilka skolor som ska lägga ner eller inte.

Kan du förstå dem som blir misstänksamma när du vill skona Lilla Parkskolan men riva i Saxdalen och sälja Håksbergs skola?

- Lilla Park ligger på skolområdet och det skulle bli besvärligt att sälja den. Visst går det att flytta baracken men det skulle bli oförsvarligt dyrt.

- Kan vi i stället lösa det genom att det kommer nya hyresgäster till Lilla Park så är det en vinst för kommunen, betonar Marinder.

Kan du förstå att folk kan misstänka att du har svårt att skilja på dina roller?

- Jag har inga problem med att hålla isär rollerna och jag kan inte förstå att folk kan misstänka det.

Ett alternativ till förskola i Lilla Parkskolan är, enligt Höök och tekniska nämndens arbetsutskott, att flytta hit den högstadieundervisning som bedrivs i det "tredje trapphuset" i Parkskolan. Därmed skulle delen med tredje trapphuset kunna rivas.

Anser du, i egenskap av ordförande för tekniska nämnden, att tredje trapphuset i Parkskolan ska behållas och renoveras?

- Tekniska renoverar tredje skeppet om erforderliga beslut fattas, svarar Britt Marinder.

Som rektor då, trycker du på för en renovering?

- Nej, jag trycker inte på. Jag blir lite irriterad när du rör ihop mina roller. Som rektor kan jag föra fram att vi några år framåt absolut behöver det tredje skeppet. Vi har i dag 300 barn och de kommer att bli ännu fler de närmaste åren.

Ylva Haag är rektor vid Saxdalens skola och ställer sig inte bakom yttrandet från Britt Marinder och kompani.

- Det vore väldigt olyckligt om man stängde och rev skolan i Saxdalen. Folk ute i byarna måste också ha rätt till service.

- Läggs skolan ner så blir byn inte lika attraktiv att bo i. Ska vi få hit barnfamiljer så måste det finnas förskola och skola, framhåller Ylva Haag.

Lena Bäcklund, rektor vid Håksbergs skola, förutsätter att Britt Marinder klarar att skilja på sina roller.

- Jag tror att de flesta personer kan skilja på vilken stol man sitter på. Det förtroendet bör man ha för både tjänstemän och politiker.

Du ser ingen risk för en intressekonflikt?

- Nej, jag har ingen anledning att tro det, säger Lena Bäcklund.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons