Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vintern med gratis skidåkning?

Annons

Johan Eriksson är både kommunalpolitiker (c) och sportchef i IFK Mora skidklubb. Han säger att diskussionerna med kommunen aktualiserats av att Gopshus byalag inte längre vill ta sin del av ansvaret för driften av Gopshus skidbacke. Då faller ett större driftansvar på IFK Mora alpina klubb.

- Tankar har då väckts om att idrottsalliansen tar över hela ansvaret för Gopshusbacken samt vasaloppsspåret från Gopshus ner till Mora, skidstadion inräknad, säger Johan Eriksson, som i övrigt hänvisar till idrottsalliansens ordförande, Johan-Olov Olsson.

Johan-Olov Olsson säger att diskussionerna med kommunen även innefattar Prästholmens IP.

- Kommunen har varit positivt inställd till att utreda det här närmare. Det gäller även att få det här förankrat hos idrottsalliansens sex klubbar. Samtliga har informerats och ska lämna sina synpunkter i slutet av januari. Då vet vi om vi ska gå vidare, säger Olsson som redan för tiotalet år sedan pläderade för att längdskidåkning i Hemus skulle avgiftsbeläggas. Johan-Olov Olsson var då kommunchef och kunde konstatera att förslaget inte vann gehör på den tiden.

Tar IFK Mora Idrottsallians över nämnda anläggningar, kommer längdåkarna att få betala.

- Jag har aldrig förstått varför det ska vara gratis att åka på längden, när det kostar flera hundra att åka utför bara för en halv dag, säger Olsson.

Blir det klartecken från idrottsalliansens sex klubbar, och en överenskommelse träffas med Mora kommun, är ambitionen att IFK Mora Idrottsallians tar över anläggningarna från och med nästa årsskifte, säger Johan-Olov Olsson.

Bengt Nordin, chef för park och fritid i det kommunala bolaget Morastrand AB, som nu har huvudansvaret för anläggningarna, säger att han inte har några kommentarer till de förändringar som kan komma att ske.

I Grönklitt kostar det från och med innevarande vinter 200 kronor att åka längd för hela säsongen. Veckokort kostar 150 och dagkortet 30 kronor. Sedan finns billigare varianter för ungdom och pensionärer.

- Det är flera hundra skidåkare som redan löst säsongkortet och vi har märkt en stor betalningsmoral och förståelse för den här åtgärden, säger Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt.

Han tillägger att bolaget investerat drygt fyra miljoner kronor på längdåkning och den årliga kostnaden för att hålla spår ligger på 1,2 miljoner kronor.

- Hittills har vi haft dubbelt så många skidåkare som besökt oss den här vintern, som vi hade motsvarande tid i fjol.

- Skidavgifterna ger oss inte täckning för kostnaderna, men de utgör ett välkommet bidrag, sammanfattar Torbjörn Wallin.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons