Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vargen i Leksandsreviret dog när den skulle ommärkas

Annons

En varghanne dog på söndagen när den skulle märkas med en ny sändare.

- Den vaknade inte till ordentligt efter att den varit nersövd. Trots intensivbehandling på en veterinärklinik i Leksand gick den inte att rädda, säger Olof Liberg samordnare för det Skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Det är första gången som en varg inte klarat nersövningen. Av allt att döma är orsaken att den var sjuk, säger Olof Liberg.

Under måndagen obducerades vargen vid statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala och då kunde forskarna konstatera att den led av en inre infektion och att den hade tappat mycket i vikt sedan kontrollen förra året.

Den döda vargen var den enda kvarvarande individen i Leksandsreviret. Hur dödsfallet påverkar vargstammens tillväxt är svårt att avgöra, enligt Olof Liberg, eftersom vargen ändå inte förväntades reproducera sig de närmaste åren.

För närvarande har 18 vargar i den sydskandinaviska populationen fungerande radiosändare. De är spridda i elva olika revir i tre svenska län (Värmland, Örebro och Västra Götaland) och i två norska fylken.

Forskarna har tvingats byta till en modell av sändare som inte går att pejla av tjuvjägare. Det misstänks nämligen att flera av de vargar som försvunnit de senaste åren har spårats upp med hjälp av sändarna.

VARG GYLLANDER/TT

Mer läsning

Annons