Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vändan med bussen

Annons

- Det är trist, säger Rüdiger Bürghardt, pensionerad tysk polis och Sandsjöbo sedan ett dussintal år.

- Det har varit en högtidsstund varje gång bussen stannar här utanför. Man kan handla det man behöver och prata bort en stund med Anders. Bekvämt och bra.

Anders ja, det är Anders Gudmunds som har rattat varubussen sedan slutet av förra året och får sluta nu när han har lärt sig jobbet.

- Javisst, det blev en ny erfarenhet för mig, berättar han, jag hade precis avslutat min yrkesförarutbildning i Hedemora när chansen att köra varubussen yppade sig. Det är flickorna i butiken som har lärt mig det jag kan om varorna och det är väl först nu när det är över, som jag börjar känna mig riktigt hemma i sortimentet.

Han berättar att många gör sin veckohandel ur bussens sortiment, som prismässigt håller samma nivå som lanthandlarna.

Försök har gjorts att rädda varubussen när butiken avvecklas, men ingen intressent har vågat sig på uppdraget.

Diskussioner har förts med affären i Hamra, som blir Rüdigers närbutik i fortsättningen, och Skattunge handel - som tar över hemsändningsservicen från Hansjö - har heller inte vågat sig på någon rullande affärsrörelse.

- Tråkigt, säger Anders Gudmunds, som ännu inte har funderat på vad han ska syssla med sedan han ställt har undan bussen för sista gången.

Han har ju fått god träning som yrkeschafför. Varubussen är inte den lättaste att hantera på smala och vinterhala byvägar. Vana vid livsmedlessortimentet har han också.

- Så alltid blir det någon råd, säger Anders, men först en snygg sorti.

Styrelsen för lanthandeln i Hansjö har planerat för en avvecklig av affärsrörelsen utan konkurs, men det är inte säkert att det går att undvika en sådan. Vad som händer de sista dagarna avgör saken.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons