Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sista utvägen - sparka hårt"

Annons

Se självsäker ut. Hjälper inte det, skrik högt och slå hårt.

- Tyvärr utsätts kvinnor för situationer där de måste försvara sig. Vi lär ut hur, säger Coni Ronsten, självförsvarsinstruktör.

Varje timme våldtas fyra kvinnor i Sverige och nio misshandlas. Det visar samlade siffror från Kvinnojouren och Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

- Män borde naturligtvis inte utsätta kvinnor för våld. Men så länge det ändå sker, är självförsvarskurser för kvinnor nödvändiga, menar Coni Ronsten, feministisk självförsvarsinstruktör i Borlänge.

På internationella kvinnodagens kväll höll Coni Ronsten och Ylva Wessman en kurs för tjejer i självförsvar i Kvarnsvedens Folkets hus. 20 deltagare kom. Inledningsvis talade gruppen mycket om självförtroende och vilken betydelse en tuff attityd har vid ett överfall.

- Det kan räcka med att tjejen bestämt markerar och säger nej, för att överfallaren ska gå sin väg. Den som ser rädd ut och kryper ihop, blir lättare ett offer.

- Det är en viktig del i kursen. Tjejerna växer med det här och vetskapen om hur man ska bete sig, lägger sig som en slags första hjälpen-låda i bakhuvudet.

Så finns det situationer då gärningsmannen struntar i ett "nej, jag vill inte". Under den feministiska självförsvarskursen får tjejerna lära sig en serie slag, som vart och ett kan innebära räddningen vid ett överfall.

- Man behöver inte vara stark och träna sju dagar i veckan för att klara av det här. Det är en enkel, men väl riktad, slagserie, säger Coni Ronsten, fast besluten att få in självförsvar för tjejer som en fast punkt i schemat på Borlänges alla högstadieskolor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons