Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista samlingspunkten

Annons

Häromdagen anlände ett brev till styrelsen för Gonäs Folkets hus. I brevet meddelades att biblioteket skulle läggas ner och att hyreskontraktet sades upp.

Biblioteket har under många år varit en trogen och uppskattad hyresgäst och en samlingspunkt för inte bara Gonäs, utan också för Blötbergsbor som här kunnat träffas och låna sina böcker.

När skolbussen anländer till byn tar många barn tillfället i akt att besöka biblioteket en stund, dels för att låna, dels för att prata och träffa sina kompisar. Studiecirklar som hyrt FH använder biblioteket som referensbibliotek vid sina sammankomster.

Sammanfattningsvis kan man säga att sedan posten och vår livsmedelsaffär försvann, har biblioteket och Folkets Hus fått en allt större betydelse i bygden.

Den hyra, cirka 16 000 kronor som kommunen betalar för biblioteket, måste om den bortfaller, ersättas av kommunala medel eftersom det blir svårt att hitta någon ny hyresgäst.

Styrelsen arbetar redan nu helt ideellt. Fastighetsskötsel med gräsklippning och städning har skötts utan kostnader för kommunen. Varje år skänks en julgran av bybor och sätts upp med belysning på Folkets Hus-tomten. Bara detta en besparing på cirka 10 000 kronor per år för kommunen.

Eftersom det inte finns något att skära ner på ser styrelsen stora svårigheter i att fortsätta om biblioteket läggs ner.

Vi vill verkligen ifrågasätta om det är rätt att beröva bygden den sista samlingpunkten för en mycket tveksam besparing.

STYRELSEN FÖR GONÄS FOLKETS HUS, GENOM ULF SVENSSON

Mer läsning

Annons