Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista ronden för de politiska tungviktarna

Annons

Den har pågått en tid, men båda sidor har gått ut försiktigt, på gränsen till defensivt.

Under matchens första veckor har de båda lägrens kämpar i huvudsak försökt att undvika

att bli intränga i hörn.

De har rutinerat vänt döv-

örat till och duckat för ett och annat osakligt argument och påhopp.
Men nu när matchen går in i den sista och möjligen avgörande ronden är skuggboxningens tid förbi. Nu gäller det att forcera, imponera på juryn och vinna röster.
Tidningen kollade formen i
de båda ringhörnorna.
Kommunalrådskandidaterna har fått svara på frågorna utan betänketid och utan vetskap om vad motparten svarat.
Om några dagar koras en eller två segrare. Väljarna är jury och avger sina röster vid valurnorna.


Vid en valseger tänker S dela på kommunalrådsposten mellan Tibbling och Lindevall. Centern, som under den här mandatperioden delat uppdraget mellan Jaak Kerstell och Hök Ann-Britt Forsberg tänker låta Anders Ahlgren bli ensamt kommunalråd. Varför?

S: Egentligen handlar det om arbetsmiljö. Vi har familjer, vet att det är ett påfrestande jobb och vill inte riskera att bli utbrända. Det är ju omöjligt för en person att vara på flera platser samtidigt. Är vi två är det lite lättare.

C: Jag är beredd att ta hela ansvaret, men skulle kunna tänka mig att ha egen tidsmässig frizon för viss egen företagssamhet. Ledningsfrågor måste vara koncentrerade för att budskapet ska bli bra och tydligt. Delas ledarskap kan det kosta tid och kraft att hålla varandra informerade.

Vad har ni/du för uppfattning om motkandidaten/

kandidaterna?

S: Anders är nästan okänd för oss och vi har ingen uppfattning om hans politiska duglighet. Men som kultur- och fritidsnämndens ordförande har han verkat påläst och verbalt duktig. En fördel är att han inte pratar så länge.

C: Jag känner dem inte särskilt väl. Om Carina vet jag mindre, men Bosse har visat sig vara öppen för samarbete, vilket är ett måste i en så här liten kommun.

Hur ser ni/du på möjligheterna att samarbeta i block och över blockgränserna?

S: Oavsett hur det går i valet hoppas vi på ett fortsatt bra politiskt samarbetsklimat. Vi är inte beredda att luta oss mot vänstern för att få genom vår politik. Det är inget realistiskt alternativ eftersom vänstern i Gagnef inte visat någon stabilitet.

C: Min målsättning är att arbeta för en bred politisk enighet i så många frågor som möjligt. Vi har haft ett bra samarbete med våra borgerliga partners och även med s. Sedan måste jag tillstå att jag är lite bekymrad över att s i sitt valprogram ställer ut många löften som kostar stora pengar. 1996, när s regerade, gick Gagnef back med 40 miljoner och när vi tog över 1999 var kommunens underskott tolv miljoner. Dessutom blir jag oerhört orolig när Borlänges socialdemokratiska kommunalråd säger att Mitt-Dalarna utvecklas på ett annat sätt om alla kommunerna får s-styre.

Vad gör dig till ett för invånarna bättre kommunalråd än motparten?

S: Vi föregriper inte den demokratiska processen, utan förankrar våra beslut och byter inte, som centerpartiets företrädare har gjort, ståndpunkt från en vecka till en annan. Att ge tid för den demokratiska processen är viktigt. Vi kommer också att se till att fler får vara med och påverka. Det tar tid när fler ska bestämma, men det är viktigt för slutresultatet. Tillsammans utgör vi en bred och bra kunskaps- och intressemässig mix. Även åldersskillnaden kan vara en fördel, samtidigt som vi vet att vi kan samarbeta på ett bra och konstruktivt sätt.

C: Det handlar om inriktning och om en vilja att jobba decentraliserat. Jag är beredd att fortsätta slå vakt om små orter, små skolor, lokal äldreomsorg och lokala barnstugor. Jag har lett människor under hela mitt vuxna liv och vet att det gäller att delegera ansvar, ge bra arbetsvillkor och som ledare vara tydlig samt mål- och resultatinriktad.

Vad är bra med Gagnef?

S: Det mesta. Det är en liten bygd, där invånarna förstår varandra och har närhet till både naturen och till Borlänge, Falun och Leksand. Skolan är bra och de flesta känner sig trygga. Avståndet mellan människorna är kort i positiv bemärkelse.

C: Strukturen. Att bo i en kommun utan centralort har sina fördelar, inte minst för en barnfamilj. Dessutom har vi länets näst bästa skola, exklusiva boendeområden med närhet till det mesta och mycket bra föreningar med bred verksamhet.

Vad är dåligt?

S: Kommunikationerna. Det skulle behövas en rundtur som kommunikationsmässigt knöt samman Gagnef, Borlänge, Falun och Leksand. Dessutom skulle det vara bra med någon form av matarförbindelse inom kommunen. Vi har exempelvis en bra biograf i Djurås, men ungdomarna tar sig inte hit. En del av den service och det utbud som finns i större orter är mindre eller saknas i Gagnef, men det är naturligt i en liten kommun.

C: Jag skulle önska bättre kommunikationer. Det är inte rimligt att sista bussen från Falun till Gagnef går klockan 17.30. Där har vi mycket att göra. Massor av människor har inte en chans att åka kollektivt. Dessutom måste vi lägga mer kraft på att engagera kommunens många duktiga och ambitiösa ungdomar. Det finns ett engagemang som vi måste ta vara på.

Vilken förändring är mest angelägen?

S: I dag handlar det i första hand inte om nysatsningar, utan om att klara verksamheten med de pengar vi har. Underskotten i både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden blir större och större. Först och främst ska vi klara kvaliteten i de verksamheterna, vilket kan kräva mer personal. Dessutom vill vi skapa ett nytt tryggt eget äldreboende.

C: Vi har länets näst bästa skola och vill skapa bra villkor och klimat för dem som jobbar där och inom vården. Vid sidan av dessa två stora tunga områden vill vi jobba för att förändra synen på arbete i den kommunala sektorn. Genom att delegera ansvar och beslutanderätt vill göra det roligt för kommunens anställda att gå till jobbet. Det ger resultat i form av bättre service till invånarna. Men vi vill också sprida information om allt det som är bra med Gagnef och bättre utnyttja vårt fantastiska läge mellan Siljansområdet och Falun/Borlängeregionen.

Ärligt talat, hur tror du att det går i valet?
S: Vi vinner.

C: Kommunen blir inte s-styrd.

Mer läsning

Annons