Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista kassen snart packad

Annons

Vargclou slår igen - men välkomnar efterträdare med intresse för "kundnära småhandel" i Korsnäs.

- Ååh, det blir svårt! Jag älskar mina kunder, varenda en. De ska veta att jag gruvar mig inför nedräkningen...

Bengt Vargclou blir avbruten av kunder som snappat upp kommentarer kring hans beslut att lägga av.

- Äh, hörrö, du stannar! Vi behöver dej - så in i nordens! Sa du drygt sjuttio? Jag trodde sextio...

Det skämtas, skroderas och munhuggs i Bengts butik B&W Livs i Korsnäs. Bengt Vargclou är handelsman med hjärtat på rätta stället. Pensionärer i omgivningen fasar för den dag han slår igen sin butik.

Bengts servicestyrka, varuleverans ända till tröskeln är mer social välgörenhet än förtjänst. Han förmedlar till och med dagens mattips för den som har idétorka.

- Ta pommes frites, bra mat. Tja du vet, bara att skyffla in i ugnen - med lite köttbullar. Tackar, åsså en limpa och lite smör, sa du. Kommer, kommer...

Handlare Vargclou har Bingolotto på koftan, för vinstlockelse till kvällens tv-program. Förr hade han tipstjänst, men ansågs för liten. Nu är det Triss. Vinstogrammen hänger på väggen.

- Sköna slantar fördelade lite här och var där de behövs, tycker Bengt, som tycker sig se sämre tider.

- Hördu jag skulle kunna skriva mina memoarer! "Livet bakom kioskluckan" kunde bli lika spännande som bestsellern Populärmusik från Vittula. Ja, där har du den, skrattar Bengt och pekar mot butikens pockethylla, med allt från kärlek till historiska romaner. Första åren hade Bengt kiosk, sen blev det butik i samma fastighet.

Hört ett och annat skvaller om vardagliga öden och äventyr har han givetvis gjort under sina trettio år som Korsnäshandlare.

- Det som nått mitt öra har stannat innanför mina läppar, säger han och blinkar...

- Jordgubbar Karin! Italienska! 29 kronor litern...Nähä, du tar ägg, smör och lite mjölk. Blir det nybakat?

- Sa du - sluta? Får han inte! Karin Olsson, kund från Verkstadsvägen bannar Bengt, som envisas med att han har åldern inne för att slå sig till ro med frugan Ingegerd i Danholn Hill.

När han stänger?

- Ja, nån gång i sommar blir det obönhörligen tack och adjö, säger handlare Vargclou. De stora butiksjättarna slår ihjäl de små, som sliter i sitt anletes svett...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons