Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista garvarna går hem

Annons

- Hoppet är väl det sista som överger en. Men nu ser det mörkt ut och händer det inget innan maskinerna börjar säljas ut så är det nog definitivt slutgarvat i Malung, säger Patrik Eriksson som varit platschef och ingått i företagets ledningsgrupp.

Malungs garveri har sina rötter i slutet av 1800-talet då Anders Eliasson startade garveriet. I närmare 100 år drevs det som ett framgångsrikt familjeföretag, ett av flera större garverier i Malung, och det var en viktig hörnsten i bygdens blomstrande skinnindustri.

På 70-talet började problemen och det blev fem konkurser innan norska garverifamiljen Borge för drygt tio år sedan tog över och garveriet på nytt fick frisk vind i seglen.

Till en början blev det ett riktigt uppsving, garveriet samarbetade också med dalajägarna för att utveckla älgskinnsproduktionen. Den lokala råvaran blev en specialitet. Men på senare år har det gått sämre igen, bland annat beroende på fallande dollarkurs, och före jul kastade Borge in handduken. Det blev sjätte konkursen för det anrika malungsgarveriet.

Konkursförvaltaren Göran Svenwall har sedan försökt hitta någon lösning för forsatt drift och det har gått rykten om olika möjligheter.

- Jag tror också att det skulle gå att driva som ett älghudsgarveri med något mindre personal än tidigare. Men det har tyvärr inte kommit något riktigt seriöst bud. För min del blir det nu att försöka sälja fastighet och maskineri för konkursboets räkning, säger Svenwall.

Ett 20-tal anställda var kvar till sista dagen. De har haft bra kamratskap och sammanhållning och de har bestämt att fortsätta träffas åtminstone en gång i veckan för att hålla kontakten och stötta varandra i en framtid som kan vara oviss.

Många av de anställda har varit på garveriet i många år, nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Några har varit här över 30 år. Nu väntar ovisshet, arbetslöshet och söka jobb.

Finaldagen bjöd konkursförvaltaren på smörgåstårta. Sedan återstod bara för fackklubben att dela ut de sista pengarna ur klubbkassan - det blev trisslotter som lottades ut bland medlemmarna. Stämningen var inte alltför deppig, men det hördes inga vinstjubel heller. Det var slutgarvat.

Efter nedläggningen av Malungs garveri, som var näst störst i Sverige, finns nu bara tre garverier kvar i Sverige.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons