Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen på Posten

Annons

Det fredag 31 mars 2006 och sista dagen Svensk Kassaservice och Postservice - det som förr kort och gott hette Posten i människors medvetande - huserar i lokalerna vid Öraberget. På måndag flyttar verksamheterna in mitt över gatan, hos ICA.

Mauno Määttälä är en av kunderna som tar Postservices tjänster i anspråk avslutningsdagen.

Han känner sig alltså en smula kluven över nyordningen, men noterar att det blir bättre för honom personligen.

- Öppet sju dar i veckan och betydligt bättre att slippa passa några få timmars öppettider, noterar han.

Detta även om han samtidigt menar att det ur sysselsättningssynpunkt är en nackdel om folk blir utan arbete när verksamheter försvinner från bygden.

- Det råder delade meningar hos allmänheten om nyordningen, men man måste se till vad det kostar att hålla en sån här verksamhet igång, om det är ekonomiskt försvarbart i ett läge där ett alternativ som det här, med att flytta över till ICA, finns, säger Mauno.

Thomas Fredriksson, chef för Postservice på orten, har tidigare varit med om ett liknande arrangemang i Ludvika och har enbart positiva erfarenheter att redovisa, när han tittar in sista dagen.

- Vi har faktiskt inte hört av några negativa reaktioner från allmänheten där även om det var en smula funderingar kring nyordningen till en början. Det var en del praktiska detaljer som kanske inte fungerade så väl till en början, handikappavpassningsdetaljer och sådant, men det har gått snabbt med anpassningen. Det är en fråga om att anpassa sig till den verklighet som råder.

Tvärtom vad kritikerna menade i början så har de insett att fördelarna överväger.

-I dag, när många människor inte har möjligheter att komma ifrån och uträtta sina postärenden på vanliga öppettider, har de insett att det finns en fördel att slinka in på kvällsöppna butiker och hämta sina paket. Så är situationen för mig personligen, till exempel. Jag jobbar i Ludvika och bor i Falun. Hinner aldrig in på posten på normala öppettider, men jag kan gå till bensinmacken och hämta mina paket halv elva på kvällen.

-Många har liknande levnadsvillkor och uppskattar nytänkandet i posthanteringen, säger Fredriksson.

På måndag - öppningsdagen - finns han och Svensk Kassaservices Alf Bakken på plats för att hjälpa till och räta ut de eventuella frågetecken som allmänheten har runt nyordningen.

- Det är i alla fall skönt att vi slipper ta till några avtackningar på måndag med anledning av nyordningen, noterar han.

En markant grängesprofil som förmodligen kommer att få mindre med allmänheten att göra från och med måndag är Kjell "Putte" Jansson, bingolottförsäljare och hustomte vid post- och apotekshuset vid Öraberget.

Här har han stått som en tvåbent informationscentral, sålt sina lotter och hjälpt vilsna post-och apotekskunder med information om öppettider och annat.

Nu återstår bara att hjälpa apotekskunderna till rätta.

- Det har jag gjort mer än en gång, säger sociala Putte. Ibland får jag förfrågningar om deras recept till och med och jag har mitt eget recept att dela med mig av: "Ta färre tabletter och gå ut och gå mer!"

Den postata verksamheten försvinner ur huset, men det skulle förvåna om inte en och annan gammal postkund kommer tillbaka hit. Om inte annat så för att slänga käft med Putte en stund.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons