Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen på jobbet

Annons

Det är fikarast och några av de anställda står och pratar ute på gårdsplanen. Stefan Brückner är klädd i blåställ men snart ska det av, för den här dagen är hans sista på Finnveden eller Plåtmekano som det kallas i folkmun.

Anders Olsson och Magnus Hultgren slutar också samma dag. De har arbetat på fabriken i tre, fyra år och de är de första som lämnar Finnveden. Sist in är först ut, som det heter. De övriga anställda kommer att droppa av successivt. De flesta slutar i januari, några andra går i februari.

- Det är klart att det är jobbigt för oss, men tänk på de som har arbetat här i fyrtio år och aldrig har gjort något annat. De har det ännu värre, säger Anders Olsson.

Anders kör truck, Stefan är svetsare och Magnus började som verkstadsmakare men har jobbat som administratör på kontoret de senaste månaderna. De är överens om att det bästa med Finnveden har varit den goda stämningen och kontakten med arbetskamraterna. Men den 14 juni var det mycket som förändrades. Då kom beskedet att Vansbrofabriken skulle läggas ned och flyttas till Mora, Olofström och Polen.

- Sedan den dagen har det blivit annorlunda. Stämningen har inte alls varit bra. Folk har inte vetat vad de ska göra med sina liv och stödet från företagsledningen har varit uruselt, säger Stefan Brückner.

Men det finns ljus i det mörka. En gång i veckan har arbetsförmedlingen varit på plats på fabriken för att tipsa de anställda om hur de kan hitta nya jobb och den kontakten har fungerat bra tycker de alla tre. Över sextio personer har redan skrivit in sig på arbetsförmedlingen för att det ska bli smidigare den dag de lämnar fabriken. Och tjugo personer har redan hittat nya jobb. En av dem är Magnus Hultgren, som ska arbeta på Jobbcentrum i ett halvår. Där kommer han att hjälpa andra som vill ut i arbetslivet.

Stefan Brückner och Anders Olsson tillhör de som blir arbetslösa.

- Men det har ju faktiskt ramlat in lite jobb till kommunen så kanske ordnar det sig, säger Anders.

Att flytta med företaget till någon av de andra orterna är dock inget alternativ.

- Nej. Bara två personer har varit och tittat på fabriken i Olofström. De flesta vill inte lämna Vansbro. Det är ju här som vi har våra familjer, bostäder och liv, säger Stefan Brückner.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons