Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen i tingshuset

Annons

Det är mycket spring i det trevåningar höga huset. Papper, datorer och möbler ska ut ur det gamla huset och upp i det nya. Hela huset är inte från det tidiga 1900-talet. Tillbyggnaden med rättssalar efter Tingshusgatan byggdes 1964 och den nedre delen efter Parkgatan är från 1980-talet.

Sekreterarna Margret Plahn-Johansson och Iris Morelius känner till historien för de senaste decennierna. De har arbetat 40 år i tingshuset.

- Man har gått hit med lätt hjärta varje dag, säger Iris Morelius.

Samhället har förändrats under de år som Iris Morelius har arbetat vid tingsrätten och med det stämningen i huset.

- Förr var det mycket striktare. Man fick inte ha långbyxor till exempel. Och det var stor skillnad mellan jurister och icke-jurister. Nu är vi som arbetskamrater allihop, säger hon.

Det är kamratskapen som har varit det bästa med arbetet i tingsrätten. En stor del av de anställda har jobbat många år i huset. Det finns en grupp som har kommit och gått - notarierna. Varje notarie har bara stannat i två år, men rätten har hela tiden haft ett tiotal anställda.

Expeditionsvakt Torbjörn Frisk har jobbat 29 år på tingrätten. Under den tiden har han hunnit träffa 150 notarier.

- Notarierna får fart på oss. Det är de som står för omsättningen.

Han och övriga som tidningen talar med är nöjda med att få flytta till nya lokaler.

- Det blir mer koncentrerat. Allt hamnar på ett och samma plan och det blir bättre överblick med en reception i stället för två, säger han.

Lagman Jan Rudberg har börjat packa ner sina böcker:

- I morgon (fredag) ska allt vara klart, annars får vi skäll.

Han är en van flyttare. Han arbetade i 14 år på tingsrätten i Ludvika innan den lades ned. För två och ett halvt år sedan gick flytten till Falun och nu är det dags igen. Han får ett litet mindre rum i de nya lokalerna, men även han tycker att det blir en förbättring, med salar med högre säkerhet och modern teknik.

Han undrar om det ska gå att hitta någon ny hyresgäst när tingsrätten flyttar ut. I Ludvika står det tomt efter nedläggningen, likaså i Hedemora. I Leksand har det blivit konsthall efter domstolsflytten till Mora.

Diös äger tingsrättsfastigheten i Falun. Förvaltaren Anders Hedström säger att det inte är klart vilka som kommer att ta över lokalerna. Ett par intresserade har hört av sig. Huset kan eventuellt komma att användas som utbildningslokaler. Det är inte klart när någon vill flytta in, det kan bli inom kort, det kan dröja något år, säger förvaltaren.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons