Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen i Järna

Annons

Bristen på tandläkare låg bakom beslutet att slå samman folktandvården i kommunen, men några fler tandläkare ger inte flytten.

Klockan var halv tolv på fredagen när folktandvården i Myrbacka hade sin sista patient.

- Vi har trivts väldigt bra. Det har varit en väldigt fin patientkontakt på mottagningen, säger tandläkaren Ingrid Altin.

- Vi har ingenting emot att flytta, men eftersom det är dåligt med allmänna kommunikationer kan många patienter få svårt att ta sig till kliniken i Vansbro.

Beslutet att lägga ner mottagningen i Myrbacka och flytta personalen till Vansbro kom i juni förra året. Enligt beslutet skulle verksamheten upphöra sista juni i år, men flytten har skjutits framåt. På måndag börjar personalen packa ner hela mottagningen men ännu är det inte klart när personalen från Järna kan börja arbeta i Vansbro.

- Det är inte färdigbyggt. I början på september kan det vara klart, säger klinikchefen Åke Rehn på folktandvården i Vansbro.

Arbetet i Järna har främst inriktats på patienter där folktandvården har behandlingsansvar, barn och äldre, samt akuttandvård. Några nya vuxna patienter har man inte kunnat ta emot, de har hänvisats till andra kliniker.

- Det är främst de äldre som kan få svårt att ta sig till Vansbro, säger Gunn Jonsson, som tillsammans med Birgitta Grändefors arbetat som tandsköterska på kliniken.

Gunn Jonsson har arbetat i Järna sedan 1975. För drygt 20 år sedan, 1983, flyttade kliniken in i lokalerna i Myrbacka. Nu betyder flytten att ytterligare en del av servicen försvinner från Järna.

- Det känns vemodigt, säger Gunn Jonsson och får medhåll av den övriga personalen.

- Det är den ena nedläggingen efter den andra. Konsum och skoaffären har nyss lagts ner. Det är inte bra för bygden, fortsätter hon.

- Det blir minskad service, säger tandhygienisten Elisabet Lundkvist.

I framtiden ska en mobil klinik finnas ute på skolorna som tidigare tillhörde mottagningen. Där ska barnen kunna undersökas, men all tandläkarkontakt ska ske i Vansbro. Järna har under den senaste femårsperioden haft en ledig tandläkartjänst.

- Det har varit svårt att rekrytera tandläkare till Järna. Från början var det två tandläkare på heltid, säger Åke Rehn.

Ingrid Altin tror inte att flytten till Vansbro kommer att lösa bristen på tandläkare.

- Vi hinner inte med fler patienter, men vi blir samlade på ett ställe, säger Ingrid Altin.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons