Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen att söka efterlevandestöd efter katastrofen

Annons

I hela landet är det 107 anhöriga som har beviljats efterlevandepension. Det är betydligt färre än de som har rätt till ersättningen. Försäkringskassans beräkningar visar att omkring 300 har rätt till stödet.

Hur många i Dalarna som kan få efterlevandepension är osäkert.

- Vi har inga uppgifter på det, säger Maria Sjöblom, som arbetar på Försäkringskassans kontor för efterlevandepension.

14 personer från Dalarna har antingen bekräftats döda eller är saknade efter flodvågskatastrofen.

Försäkringskassorna i landet har betalat ut ersättning för tre olika efterlevandeskydd: barnpension, omställningspension och änkepension.

Barnpension gäller till dess barnet fyller 18 år. Om barnet studerar på grund- eller gymnasienivå gäller det tills barnet är 20 år. Ersättningen är från 1 300 kronor i månaden och upp till cirka 4 000 beroende på den avlidne förälderns inkomst.

Omställningspensionen ges till make eller maka eller sambo om de har barn tillsammans eller har levt ihop i fem år. Det gäller i tio månader och kan ge ett stöd på cirka 70 000 kronor.

Den tredje gruppen är de som har rätt till änkepension. Storleken på ersättningen baseras på den avlidne makens pensionspoäng. Kvinnan får stödet till dess hon fyller 65 år. Då sker en prövning så att den sammanlagda pensionen inte överstiger makens pensionsrätt. Om kvinnan inte får mer än vad maken skulle ha fått så har hon rätt till fortsatt änkepension.

Den som lämnar in en ansökan om omställnings- eller änkepension i dag har rätt till hela stödet retroaktivt. Den som lämnar in senare förlorar en månadsersättning om ansökan kommer in i april och två månader om den lämnas in i maj. För barnen gäller inte dessa regler. De får full ersättning om de lämnar in en ansökan inom två år efter det att flodvågskatastrofen inträffade.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons