Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista avslutningen i Öna skola

Annons

Grundskolechefen Jan-Eric Steen hade läst på om skolhistorian i Öna by och det var följaktligen han som delgav församlade elever, föräldrar och lärare hur det har varit när alla samlats till läsårsavslutning under en skön försommarsol.

Han behövde inte förklara hur det blir, för alla var medvetna om att det här var sista skolavslutningen i Öna skola. Efter 40 år stängs den här enheten och Jan-Eric Steen försökte förklara att det sjunkande barnantalet i landet är ett dilemma för alla kommuner, och att någonstans finns en smärtgräns och den har uppnåtts, med påföljd att bland annat Öna skola måste stängas.

Det visade sig finnas en musikbegåvning i nästan varje elev i skolan och med Miranda-lärarnas uppbackning bjöds alla närvarande på en lång och njutbar sång- och musikunderhållning på onsdagskvällen.

Läraren Margareta Jonsson anställdes i Öna skola redan 1976 och hade samlat ihop flest tjänsteår. Hon bad en trio elever hålla upp ett lapptäcke och talade om alla elever hon mött under årens lopp, alla med olika egenskaper, men tillsammans bildade man en enhet, precis på samma sätt som alla rutor i lapptäcket.

Nu väntar förhoppningsvis en skön sommarferie för eleverna och när de återvänder till höstterminen är de hänvisade till Bjäkenbackens skola i Östnor, som får leva vidare.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons