Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskola kan rädda liv

Annons

Vem ansvarar för att barnen lär sig simma?


Enligt siffror från Svenska Livräddningssällskapet har 58 personer drunknat i Sverige hittills i år. Drygt 30 av dem under juni och juli månader. Flera av de omkomna har varit barn.

Samtidigt är intresset för att gå i simskola stort i Falun.

-Det är ett jättestort intresse, de flesta pass är fullbokade. Intresset för att gå i simskola har inte ökat eller minskat de senaste åren, utan intresset är konstant, säger Jens Antlöv på Falu Sim-sällskap.

Men trots det är det fortfarande många barn och ungdomar som inte kan simma.

-Det är ett problem att så många inte kan simma. Men kanske beror det på att det är stressigare nu än förr, och många föräldrar har inte tid att åka med sina barn till någon simskola, säger han.

För en kort tid sedan kom Svenska Livräddningssällskapet med ett krav på en skärpt lag om simkunnighet bland landets skolelever och det är något som Svenska Simförbundet håller med om.

-Vi är positiva till förslaget, säger Jan Olsson som är generalsekreterare på Svenska Sim- förbundet.

Han berättar att simkunnig- heten bland unga är något lägre nu än vad den var förr.

-Vår befolkning ser annorlunda ut nu än vad den gjorde förr. Det kan till exempel bero på att det finns många som kommer från andra länder och kulturer där man inte lär sig att simma.

Han tycker att barnen ska få gå i simskola när de är små, men också att föräldrarna kan vänja barnen med vatten genom att bada och leka tillsammans med dem.

På ett utomhusbad i Falun bubblar bassängen av lekande barn. Två av dem som kommer ner från rutschbanan är tvillingbröderna Andres och Joakim Hagén.

-Det är viktigt att kunna simma, säger de.

-Vi lärde oss att simma på simskola när vi var sex år, berättar Andreas.

I dag fyller de elva och kan både simma, hoppa från hopptorn - och så åka rutschbana förstås.

JOHANNA GRANEVIK

Mer läsning

Annons