Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simbegåvning nekas gymnasieutbildning

Annons

Nils Schönberg är 16 år och går ut årskurs nio i skolan i Säter om ett par veckor, en kämpig skolgång då Nils är dyslektiker (läs- och skrivsvårigheter).

Han är en av Sverige bästa bröstsimmare i sin åldersgrupp. Det är oerhört viktigt för Nils att han får fortsätta träna, eftersom hans framgångar i simningen stimulerar hans skolarbete.

Till hösten såg han fram mot att börja gymnasiet på Celsiusskolan i Uppsala och där kunna kombinera simträning med studier på samhällsvetenskapliga programmet. Där finns även speciellt stöd till personer med dyslexi. Simtränaren Pelle Wikström är knuten till skolan och han är tänkt att bli Nils mentor och tränare.

Men det är nobben från gymnasienämnden Borlänge/Säter. Säters kommun tänker inte betala för Nils undervisning och därmed säger Uppsala kommun nej till att låta honom gå i skola i Uppsala.

Sten Schönberg har lagt ner massor med tid i kampen på att övertyga gymnasienämnden om hur viktig Nils satsning på simning är för hans möjlighet att få en bra utbildning och kunna utvecklas som människa.

Nejet från gymnasienämnden är ren diskriminering och även ett brott mot barnkonventionen, anser han.

Det har varit en ojämn kamp, Sten har inte fått mycket förståelse.

- Det är viktigt för Nils att ha något som han är bra på, simningen, det stärker hans självförtroende. Där vi nu står är en seger för byråkratin, men en stor förlust för en ung kille. Men Nils ska få börja skolan i Uppsala på något vis, alternativen är flytt till Uppsala eller att vi betalar hans utbildning, om vi nu får det, säger Sten.

Någon möjlighet att inom gymnasieskolan Borlänge/Säter kunna ge Nils chansen till utbildning i kombination med elitsatsning på simning ser inte Sten.

För familjen går kampen vidare.

- På något sätt ska vi ordna så Nils får studera i Uppsala, säger en bitter och ledsen Sten Schönberg.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons