Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvia nära tårarna i Nagasaki

Annons

Kungaparet var klart taget efter sitt besök på Atombombsmuseet i Nagasaki.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia avslutade sitt Japanbesök med en resa till sydön Kyusshu och staden Nagasaki som länge var Japans port mot världen. Men staden är också berömd av ett dystrare skäl. Den amerikanska atombomb som i praktiken avslutade andra världskriget fälldes över Nagasaki.

När kungen och drottningen vandrade genom Atombombsmuseet var de båda påtagligt berörda av de fasansfulla bilderna av staden efter bomben. Mer än 70|000 människor dog omedelbart och lika många blev svårt skadade av tryckvågen eller av bränderna som härjade staden. Ännu många fler dog senare av strålskador, många år efter detonationen.

Bland det mest skrämmande på museet är en tillbucklad väggklocka som hittades i ruinerna och som stannat på 11:02, den exakta tidpunkten för explosionen.

Senare under dagen hann kungaparet med ett par andra programpunkter, bland annat på den konstgjorda ön Dejima, där den svenska skeppsläkaren Carl Peter Thunberg levde 1775_1776. Thunberg var en av Linnés lärjungar och lyckades, trots att Japan var stängt för utlänningar under den här tiden, få tillstånd att ta sig i land vid många tillfällen. Han fick också en möjlighet att resa till Tokyo.

Under resan passade han på att samla växter som han katalogiserade och skapade "Flora Japonica", ett banbrytande verk inom japansk botanik.

Dagens japanska kejsare, Akihito, är mycket kunnig om botanik och är mycket intresserad av Thunberg.

TT

Mer läsning

Annons