Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvermedalj för Lotta och hennes draghundar

Annons

Lotta Antoniusson, Sälen, och hennes 14 draghundar tog silver då EM för slädhundsekipage med renrasiga polarhundar avgjordes i Åsarna.

Lotta tävlade i den öppna klassen, där man får ha valfritt antal hundar. Lotta började tävlingen med 14 av sina sibirien husky-hundar som dragare framför släden under första dagens 52 kilometer långa etapp.

Tre sådana dagsetapper ingick i EM-tävlingen och då man nådde mål efter tredje dagen var Lotta på en finfin andraplats, distanserad med cirka 15 minuter av det vinnande tyska ekipaget och med en marginal på dryga 20 minuter till bronsmedaljören. Sju ekipage deltog i klassen - fyra från Sverige, två från Tyskland och ett från Finland.

- En konst med den här tävlingsformen är att kunna hålla en jämn fart, så att hundarna inte springer slut på sig då de är ivriga att komma iväg från början, säger maken Peter Antoniusson, som är serviceman åt Lotta i tävlingsverksamheten.

Om ett par veckor ska team Antoniusson från Sälen till Norge och tävla. Teamet har totalt 22 tävlingshundar av rasen sibirian husky.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons