Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver- lackeraren hemma igen

Annons

Hemma igen i Rättvik.

- Skönt, säger en trött och glad Johnny Djäken, 22 år som nyligen tog silver i yrkes-VM i S:t Gallen, Schweiz.

Johnny blev också bästa tävlande från Sverige och bäst i Europa.

Guldet i billackering gick till Korea i tävlingen med 700 tävlande från hela världen. 40 yrken fanns representerade. I Sverige är LO, staten och Svenskt Näringsliv ansvariga för arrangemanget som funnits sedan några år tillbaka.

- Vi kom till Schweiz några dagar före tävlingarna, vilket var mycket bra. Att få anpassa sig till miljön. Totalt var vi i S:t Gallen tolv dagar, men det var mycket, mycket varmt. De första två tävlingsdagarna fick jag ta det lite lugnt. Sedan jobbade jag för fullt och hann precis bli färdig i tid, berättar Johnny.

Billackerare från tolv länder tävlade och de skulle bland annat lackera om en frontskärm med skärmar och stötfångare, laga småfel och återställa till nyskick. Ett annat moment var att göra dekormålning och ett annat moment att blanda till rätt färg.

Just att jobba mer med dekormålning är något Johnny funderar på, men han trivs mycket bra på jobbet i Laxå , Laxå Special Vehicle.

- Jag jobbar med specialbyggda lastbilar.

Det började med en tidningsannons.

- Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra efter högstadiet. Jag såg annonsen om den treåriga Nordiska billackerarutbildningen på Haraldsbogymnasiet i Falun. Min lärare var Göran Norgren och det kändes helt rätt. Efter gymnasiet gjorde jag ett fjärde år med praktik och utbildning i Danmark. Därefter fick jag mitt gesällbrev.

Och nu är VM över och Johnny kom hem till stort kalas hemma med flickvännen pappa och mamma, nära och kära med mat och tårta.

- Det här känns rikligt kul, säger Johnny som snart är tillbaka på jobbet igen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons