Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver hade änglavakt

Annons

För paret Agneta och Bengt Frejd, som mer eller mindre personifierar verksamheten i parken, blev trombens framfart en oförglömlig upplevelse.

Allt hände mycket snabbt. Inom loppet av bara några minuter förvandlades idyllen till ett regelrätt inferno.

Från sin balkong kunde de se och höra när den rytande vinden härjade i den omhuldade parken.

- Jag känner mig gråtfärdig, utbrast Agneta när tidningen kom till den drabbade anläggningen på torsdagsmorgonen.

Stämningen var mycket dämpad när Frejds och trädgårdsarbetarna gick runt för att bilda sig en uppfattning om skadornas omfattning. Omkringblåsta trädgårdsmöbler och annat löst gods ställdes samtidigt till rätta.

När tidningen kom till parken var alla djur, utom den lilla kaninen Silver, undsatta och flyttade till andra burar. Silvers öde var emellertid något som hela tiden både oroade och engagerade.

Vid tiotiden gjordes ett nytt försök att nå den krossade buren i vilken man visste att han fanns eller hade funnits. Det hela resulterade i en solskenshistoria i ordets rätta bemärkelse.

Ove Larsson och Ann-Britt Hammar blev dagens hjältar. Efter en stunds motorsågande i den täta lindkronan lyckades Larsson göra det möjligt för Ann-Britt, som är liten och nätt, att krypa in i grenverket och, inte helt utan svårighet, nå resterna av buren.

Och där tryckte Silver, rädd som bara en kanin kan bli, men i övrigt helt oskadd. Glädjen verkade inte veta några gränser när Ann-Britt Hammar kröp fram med kaninen ömt tryckt mot sin barm.

När inget djurliv gått till spillo kunde skuffelsen begränsas till de åldriga träden.

- Och den enda stora Ornäsbjörken har också blåst omkull liksom flera magnifika asp-ar, beklagar Frejd.

- Men samtidigt är jag glad åt att själva lind-allén klarade sig, slutar hon.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons