Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljanssågen ansöker om fördubbling

Annons

Verkställande direktören Anders Thelin poängterar just att det ges möjlighet att nå nämnda produktionsvolym.

- Det här ska ses över en längre tidsperiod, omkring tio år fram i tiden, och får vi nämnda produktionstillstånd har vi en marginal uppåt att jobba mot, om det sedan blir en årsproduktion på 400 000 kubikmeter återstår att se, säger Thelin.

Han hoppas i alla fall att länsstyrelsen beviljar den ökade produktionen och att beslutet om det ska komma under första halvåret 2003.

- Avsikten är att även ansöka om fördubblad produktion vid vårt sågverk i Sveg. Vid Wedde-sågen i Älvdalen har vi fortfarande en marginal att utnyttja av gällande produktionstillstånd, tillägger Thelin.

På grund av stormfällningen i november i fjol har Siljanssågen haft sådan tillgång på timmer att sågverket bara haft stängt två veckor under sommaren. För att hjälpa skogsägarna att ta hand om så mycket som möjligt av den stormfällda skogen har även 8 000 kubikmeter timmer magasinerats i en stor snöhög som täckts med bark och spån.

- Det motsvarar ungefär en veckas produktion vid sågverket och vi kommer att börja såga av det lagret en bit in i september. Den här lagringsmetoden har vi inte använt oss av tidigare, men den förefaller ha slagit väl ut.

Timmersorteringen ombesörjes numera av Siljanssågens egen personal som har tillgång till inhyrda specialmaskiner.

- De är nya och mera miljövänliga än vad vi haft tillgång till tidigare, både vad gäller ljud och avgasutsläpp. Det här ligger helt i linje med våra ansträngningar att ständigt förbättra miljön vid sågverket, säger Anders Thelin som avslutningsvis tillägger att rationaliseringar och investeringar fortsätter enligt uppställt program och under sommaren har sågverket bland annat fått ett nytt kantverk.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons