Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljanskommunerna kräver samordnad taxiservice

Annons

Efter samordningen av de samhällsbetalda resorna, som trädde i kraft den 1 juli, har kommunerna fått många samtal om att servicen fungerar dåligt. Därför vill Siljanskommunerna påskynda den samordningslösning som är på gång. De fyra kommunalråden Bo Pettersson, c, Leksands kommun, Jonny Jones, c, Rättvik, Ann Beskow, c, Orsa, och Peter Helander, c, Mora, har gjort en gemensam skrivelse där de pekar på nödvändigheten i att denna lösning påskyndas.

Kommunalråden skriver: "Det är angeläget att osäkerheten kring taxi utbudet i vårt område nu skingras snabbt och att det nya upplägget snarast kan presenteras och förverkligas under hösten. Därför har vi gemensamt uppmanat Dalatrafik att redan nu, och inom nuvarande trafiks ramar, finna och initiera lösningar och överenskommelser som medför ökat utbud av fordon för privatresenärers behov. En total samordning mellan den upphandlade trafiken och den privata skulle bli till gagn för alla parter - inte minst för resenärerna och vår miljö"

Bo Pettersson, c, är kommunalråd i Leksand:

- Vi uppmanar Dalatrafik att, tillsammans med entreprenörerna, samordna trafiken bättre mellan de samhällsbetalda resorna och den privata sidan, utifrån den upphandling som är gjord. Diskussion pågår redan kring detta men vi vill skynda på den, säger Bo Pettersson.

- Den privata taxiservicen fungerar både bra och dåligt i dag. Vi måste hitta en bättre samordning för att det inte ska bli några negativa följder överhuvudtaget, säger han.

Enligt kommunalrådet Ann Beskow, s, i Orsa är det olika besked kring hur den privata taxiservicen fungerar:

- Det beror på vem man frågar och var man bor. I Leksand och Rättvik, där de tidigare taxiföretagen lagt ner, kör Orsa Trafik och många personer säger att det fungerar bra - men många säger också att det är problem när de frågar efter taxi och att de får vänta länge, berättar Ann Beskow.

Mer läsning

Annons