Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans vågor lockade

Annons

Längst ut i hamnen stod Bertil Svensson iklädd brandhjälm och visade upp en gammal ångspruta som brandkåren använt i början på 1900-talet. Ångsprutan är från år 1902.

- Den drogs av en häst och på vägen ut till brandplatsen eldade man i den för att få upp trycket tills man var framme, berättar han samtidigt som han höll ett vakande öga på maskinen

Annars arbetar han på ångbåten Engelbrekt som maskinist, men inför den här dagen har han putsat mässingen på ångsprutan så ögonen glött.

- Det är första gången i år på kanske 70 år som vi nu har eldat i den och fått tryck i maskinen, den är nämligen godkänd för detta i år, berättar han och man förstår storheten i detta.

En bit bort från de andra båtarna låg 18 fartvidunder. Racerbåtar som gör upp till 150 km/h.

- Vi har två grupper av båtar här, dels yamato-klassen och sedan en klass som heter ren classic, berättar funktionären Thure Olsson som besitter en imponerande kunskap om sporten.

Till publikens förtjusning gick det undan på vattnet när racerbåtarna visades upp. Olsson berättar att den här sporten var otroligt stor i Dalarna på 60-talet. Den händige kunde då själv för en överkomlig summa pengar bygga en båt.

- I dag kostar en sådan här komplett båt cirka

150 000 kronor, berättar han och förklarar att det också är en anledning till att sporten inte är så stor i Sverige i dag.


0248-13005 goran.persson@falukuriren.se


GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons