Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljans Turisms nya mål

Annons

Sina första månader som ny vd har Anders Bjernulf fått jobba mycket med ekonomin på företaget som i år faktiskt fyller hela 15 år.

Redan år 2000 gick företaget med en mindre förlust och ifjol blev förlusten 1,6 miljoner kronor. (bruttoomsättning 50 miljoner kronor)

Detta på ett eget kapital på bara en miljon kronor!

- Men det är inget fel på verksamheten. Det är faktiskt växtverk, säger Anders Bjernulf.

Silan Turism ägs till 42 procent av de fyra kommunerna Orsa, Mora, Rättvik och Leksand. Den 58 procent ägs av 630 företag och organisationer runt om i de fyra kommunerna samlade i en ekonomisk förening.

- De privata ägarna sa direkt att de ställer upp med en miljon kronor i ägartillskott när förlusten blev känt. Efter det har vi gått till kommunerna.

Och kommunerna verkar också ställa upp med 250 000 kronor var.

Helt klar är Rättvik vars fullmäktige i veckan sa ja. I övriga kommuner har endera kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott redan sagt ja.

Med två de miljonerna klarar man ut de senaste två årens förluster.

En stor besparing är redan genomfört: Siljan Turism har slutat med försäljningen av SJ:s biljetter.

- Det var en ren förlustaffär för oss, säger Anders Bjernulf.

I och med detta finns blir det också möjligt att byta lokaler.

I Orsa finns SiljansTurism på Dalagatan 1. Här tänker man stanna. I Rättvik bor man i Resecentrum (järnvägsstation) och det läget är i och för sig bra, men hyran är hög.

- I Leksand och Mora finns vi också i järnvägsstationerna. På de orterna ligger den dock inte så bra till, så här har vi dubbel anledning att se om vi kan hitta något bättre, säger Anders Bjernulf.

Personalen kan dock känna sig säker.

Personalminskningar är inte aktuella. Totalt arbetar 30 människor inom Siljan Turism. Hälften på de fyra turistbyråerna, hälften i anslutning till HK. Siljans Turism producerar t ex alla sina trycksaker själva.

- Det blir bättre och billigare än att lägga ut arbetet.

Öppettiderna kommer däremot att ses över.

- Vi ska inte stänga dörren framför turisternas näsa, men vi ska inte heller öppa dörren åt turister som inte finns, säger Anders Bjernulf.

Att byta revisor, som numera finns i Mora, har sparat 100 000 kronor.

Ifjol slog Siljans Turim nya bokningsrekord. I år ser det ut att detta rekord slås igen. Hittills ligger bokningar runt 20 procent högre.

Framtiden?

- Vi kan bli bättre på att ta emot turisterna, skräddasy paket åt både familjer och företag över kommungränserna. Det är vi inte så bra på idag.

- Ett regional evemangsbolag är en annan möjligheter. Detta för att koordinera evemangen, men absolut inte styra över dem. Någon form av konferenspool är ett projekt som vi faktiskt har på gång, säger Anders Bjernulf.

Så där lite smått har Siljan Turism också börjat prata med Älvdalen där många företag är intresserade av att vara med. Långsiktigt hoppas Anders Bjernulf också kunna knuta turismen i Malung och Vansbro till samarbetet.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons