Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan runt med Linné i sommar

Annons

Under sin dalaresa kom Carl von Linné även till Siljan och Rättvik, ridande med sina medhjälpare. I Mårtanberg stannade följet för att hästarna skulle få vila. De lät hästarna äta lite av gräset eftersom ingen fanns att fråga. Plötsligt kom en mycket upprörd bonde som uppträdde hotfullt och aggressivt. Att låta hästarna äta av gräset var inte lämpligt i tider när allt togs till vara.

Detta skedde 1734 och det är 300 år sedan den kände svenske vetenskapsmannen föddes. Resan i Dalarna intresserade honom mycket, bland annat kalkstensbrotten i Rättvik och Boda. Linné och hans medhjälpare studerade allt, växter, seder och bruk, kläder, sjukdomar, fiskevatten.

Av de många platser Linné besökte i Dalarna får tre av dem minnesskylten Linné was here, det är i Falun vid gruvan, i Orsa vid slipstensbrottet och i Grövelsjön.

Under sommaren ska bland annat Naturskyddsföreningen i Rättvik vandra i Linnés fotspår. Det blir flera blomstervandringar och vandringar till kalkbrott som Linné tyckte var så intressanta att han blev kvar i Rättvik en dag längre än beräknat och det gjorde att han inte hann åka till Ore.

Fler aktiviteter planeras i sommar till minne av vetenskapsmannen. Syftet med det nationellt pålysta jubiléet är att fira Linné och se naturen som han gjorde, att väcka nyfikenhet och intresse. Arrangemangen får inte heller drabba miljön eller ske på bekostnad av miljön.

- Miljövänligt ska det vara, det kan nog inte bli tal om till exempel skoterutfärder till Linnés minne, säger Margareta Wikström, lokal Linnéguide i Rättvik.

Fem skolor i Rättvik har hittills anmält sig som Linnéskolor, det är Furudals skola, Boda skola, Vikarby skola, Dal Jerkskolan och Söderås skola.

- Det innebär att de arbetar ute i naturen och får ett speciellt studiematerial, Framtidsmuseet gör experimentlådor till skolorna med tema vatten. Det ska förhoppningsvis inspirera eleverna.

- Kommunerna har också lokala naturvårdsprojekt och i Rättvik värnar vi den tätortsnära skogen. Vid våra program tas en frivillig kollekt upp och pengarna går till vårt lokala projekt.

- Samordningsansvarig för jubileet i Dalarna är Dalarnas museum och dit kan man också anmäla olika Linnéaktiviteter, säger Margareta.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons