Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siljan - ett paradis för isseglare

Annons

- Det är så vackert och vi kan segla långt. Vinden är bra och i dag är det till och med sol, säger Bouw van Wijk. Han seglar en XV tvåmansjakt, monotype.

Toppfarten ligger kring 140 kilometer i timmen och utan speciellt kraftig vind lättar en av medarna från isen och isjakterna på Siljan svävar en stund.

Bara ett frasande ljud hörs när isjakterna seglar förbi och när de holländska isseg-larna ser ut över det stora istäckta vattnet ser de lyckliga ut. De vill segla långt, säger de och tittar ut över Storsiljan.

Isseglare användes i Holland redan på 1700-talet och det var ett praktiskt transportmedel för slaktaren, mjölnaren, bagaren och sedan som mer allmänt transportmedel. De traditionella isbåtarna fanns också med på Siljan. De ser ut som små roddbåtar med segel och medar. Toppfarten för dem är cirka 70 till 80 kilometer i timmen.

I Sverige seglas mest isjakter med beteckningen DN. Kjell Sundkvist är ordförande för Siljans isjaktklubb, en förening som funnits ett år.

- Vi vill ha fler medlemmar och skapa ett isjaktintresse här. Siljan är en bra sjö med perfekta förhållanden, säger Kjell.

I dag, måndag är det holländarna som dominerar. Cirka 30 personer från Holland ska segla på Siljan den här veckan.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons