Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktar på friande dom

Annons

Det var den 14 maj i år som en enig Mora tingsrätt meddelade sin dom mot Jan-Erik Brandt på lagens strängaste straff, livstids fängelse, för mordet på Marie Samuelsson.

Brandt har under hela tiden nekat till alla anklagelser och den 1 juni överklagades domen till Svea hovrätt av advokat Per Borgblad.

Rättegången i Svea hovrätt beräknas pågå i sex dagar varav två dagar hålls i Falun då de flesta vittnen är bosatta i Dalarna. Under tisdagsförmiddagen kommer även ännu en syn av platsen i Äppelbo att hållas inför hovrättens ledamöter.

Fyra nya vittnen har åberopats av försvaret inför hovrättsförhandlingen.

Är det här vittnesmål som du anser kan ha stor betydelse för utgången?

- Två av vittnena är personer i Rågsveden som gjort iakttagelser av en mystisk svart bil under mordnatten. Även Brandts far kommer att vittna om att parets hundar, även efter försvinnandet, stått bundna invid fyndplatsen, säger advokat Per Borgblad.

Han menar att hela åtalet bygger på indicier och han anser sig också genom fyndet av en fiber som påträffades i graven kunna bevisa att nedgrävningen av kroppen skett minst en vecka efter försvinnandet.

- Trots den mycket omfattande tekniska undersökningen av fastigheten, med bland annat likhundar, har det inte heller gått att fastställa att Marie mördades i huset, säger Per Borgblad.

Åklagare är liksom under tingsrättsförhandlingen vice chefsåklagare Olle Sohlberg som inte säger sig se någon relevans i de nya vittnesmål som försvaret åberopar.

Har ni från åklagarsidan gjort några kompletteringar av förundersökningen inför förhandlingarna i Svea hovrätt?

- Nej! Vi har på Brandts begäran tittat på ett par uppgifter men inte kommit fram till att de är av någon betydelse. Brandt är dömd av en enig Mora tingsrätt och jag anser fortfarande att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han är skyldig, säger Olle Sohlberg.

Den 26 augusti avslutas rättegången vid Svea hovrätt i Stockholm.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons