Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sikfest och Säfsenvecka på samma gång

Annons

Till levande musik och sik "språkede" folk med varandra på Fredriksbergsdagen. I går var Säfsenveckan inne på sin femte dag.

I söndags invigdes Säfsenveckan av musikern Peter Resare, men i går deltog han av andra skäl.

-Jag är här för att äta sik från Vättern, eftersom Sikfesten ingår i Säfsenveckan numera.

Det nionde året av Säfsenveckan har redan hunnit uppmärksamma några byar. Ulriksberg, Tyfors och Gravendal har haft sina dagar med egna program. Efter gårdagens aktiviteter vid Hembygdsgården och Bakarstugan kan också Fredriksberg läggas till på den listan.

Det är många tillställningar som ordnas såhär års, och kanske kan det vara som Peter Resare skämtsamt sade:

-Det är väl så att vi har något att stressa runt på under semestern.

Men han blev snart allvarligare.

-Människor är dåliga på att träffas spontant. Under en sådan här vecka träffas man och "språker" med varandra, som vi säger här i Säfsen.

Och det gjorde folk i går. Vid träborden utanför Hembygdsgården satt sikätande människor och "språkede". En av dem var kyrkoherden Håkan Henriksson.

-Jag har varit på några ärenden i trakten och passar på att besöka Fredriksbergsdagen samtidigt. De som ordnar med det här är ju mina församlingsmedlemmar.

Louis Armstrongs gamla jazzklassiker When youÕre smiling kompade de som ville fynda på loppis, köpa sig en glass eller bara njuta i solen. Det var Bosse Persson och Lennart Persson som bjöd på sång och dragspel. Tillsammans bildar de Persson & Persso" och brukar spela på en del tillställningar.

-Vi spelar gamla låtar som passar in i miljön, sade Bosse Persson, och tillade att de faktiskt inte är bröder trots det förvillande efternamnet.

Fredriksbergsdagen fortsatte och den vissna midsommarstången på kullen framför Hembygdsgården hade ingenting med stämningen att göra.

FRIDA ANTER

Mer läsning

Annons