Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sik och musik på hembygdsgården

Annons

Doften av rökt fisk spred sig över höjden där hembygdsgården är belägen. Ett 60-tal personer hade promenerat upp dit för att delta i sikfesten. Vissa källor sade sig tro att den anordnades för 25 gången, men ingen var riktigt säker.

Vid en rökkur stod Uno Simons- son och rökte den redan rökta siken. Fisken inhandlas numera utifrån, från Vättern närmare bestämt.

- Jag piffar bara upp den lite, så att den hålls varm.

Vid ett bord närmast köket satt Britta Hård och Göte Ellman från Norrköping.

- Det smakar utmärkt, förkunnade de, mumsandes på sik, potatis, dressing och knäckebröd.

De gjorde sitt första besök i trakterna och bestämde sig för att besöka festligheterna.

- Sikfest, det lät spännande.

Till sik passar det bra med sång. Sålunda bjöd Anna-Kari Jadling och Stefan Olsson på lunchmusik i solen.

För Gun och Yngve Billing från Fredriksberg handlade det ingalunda om någon premiär.

- Vi försöker vara här varje år. Det här är nog 25:e gången sikfesten anordnas, tippade de.

Artur Gomersson är även han mångårig besökare.

- De har visst hämtat sik i 15 år, men innan dess fiskade de själva, sade han och tog en rejäl tugga av sin portion.

Men sikfesten är mer än bara sik. Även den egenhändigt tillag-ade ostkakan har blivit en symbol för tillställningen.

- Vi vet inte vad som är speciellt med just den här ostkakan, men god är den, hävdade Mary och Clary.

Med grädde och jordgubbssylt utgjorde det en inbjudande efterrättstallrik.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons