Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigvard Bernadotte har avlidit

Annons

En stor del av greve Sigvard Bernadottes liv förbittrades av att han aldrig återfick den prinstitel som togs ifrån honom när han gifte sig med en kvinna av folket.

''Vi kommer att sakna honom, familjens äldste, och minnas honom med värme och respekt'', säger kung Carl Gustaf i en kommentar till farbroderns död.

Sigvard Bernadotte fick ett långt liv som så många i hans släkt. Han var son till den blivande kung Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta av Storbritannien och Irland och skulle ha fyllt 95 år den 7 juni.

Vid beskedet om dödsbudet sänktes på tisdagen flaggorna på halv stång utanför slottet i Stockholm och vid kungaresidenset Drottningholm.

Sigvard Bernadottes begravning blir en ren familjeangelägenhet, upplyser hovets presstjänst. Något datum är inte fastslaget. Kungaparet kommer att medverka i den mån det ges utrymme med tanke på andra arrangemang.

Sigvard Bernadotte föddes som prins av Sverige och hertig av Uppland men förlorade prinstiteln och arvsrätten till Sveriges krona när han 1934 gifte sig med den ofrälse polsk-tyskan Erica Patzek mot kung Gustaf V:s vilja.

- Jag fattade ingenting. Jag var fritt uppfostrad men när jag ville gifta mig med en vanlig flicka stramades tyglarna åt. Mina bröder gifte sig inte heller kungligt, har Sigvard Bernadotte kommenterat i en intervju. (TT)

TT

Mer läsning

Annons