Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigurd har alltid vågat prova nya saker

Annons

Sigurd Thurin är född i Gagnef och kom att ägna hela sitt yrkesverksamma liv åt byggnadsverksamhet. 1938 var han klar med sin utbildning till väg- och schaktmästare och 1943 färdig hus, väg och vattenbyggnadsingenjör.

Listan över de byggprojekt Sigurd Thurin varit med att förverkliga är imponerande lång. Här kan nämnas Södersjukhuset, tre vattenkraftverk i Jämtland, Storfors rörverk, Arbrå verkstad, Strömnäs Bruk och oljedepåer åt staten.

- Jag har arbetat i stora delar av landet och alltid provat på den idrott som gällt på orten, berättar Sigurd Thurin som avrundade sin karriär i byggbranschen med drygt 30 år som byggnadschef i Kvarnsvedens pappersbruk. För sin tjänst i Kvarnsveden skaffade sig Sigurd en grodmansutbildning. Detta för att själv kunna kontrollera dammarna inom sitt ansvarsområde.

Vare sig det gällde tävlingar i skidor, boxning, brottning, cykel, styrkelyft, isracing eller bilrally ställde Sigurd alltid upp. I varje tävling var han beredd att satsa helhjärtat.

I styrkelyft noterades Sigurd för 95 kilo i enarmsstöt. Tävlande med en PV 444 vann Sigurd 1949 standardvagnsklassen i Skarpnäck. Det blev sedan en fjärdeplacering I Monte Carlorallyt.

Utöver egna aktiva insatser har Sigurd haft ledaruppdrag inom idrotten. I Boxningsklubben Masen var Sigurd Thurin ordförande 1982-1985. Ordförandeskapet i Kvarnsvedens pappersbruks Korpidrottsförening gällde 15 år.

Utanför idrottens område var Sigurd åren 1961-1970 styrelseledamot i SBR, Sveriges Byggnadsingenjörers riksförbund. För moderaterna gällde Sigurds uppdrag bland annat byggnadsnämnden i Borlänge. I partiet var han aktiv 1976-1984.

Sigurd Thurins disponibla tid må genom åren ha varit hårt intecknad, men under ledigheter har han ändå hunnit med en hel del privat byggande. Det gäller tre fritidshus och tre villor som Sigurd byggt för familjen.

- Det gillade jag att hålla på med, säger Sigurd.

För tre år sedan drabbades Sigurd och hustrun Kerstin av en tung förlust. Enda barnet, dottern Inger, gick då bort 62 år gammal.

- Att barn dör före föräldrarna är mot naturen. Det var en väldigt svår tid för oss och först nu har jag börjat klara av att prata om det, förklarar Sigurd.

Förra året kunde Sigurd och Kerstin fira 65-årig bröllopsdag och börjar nu närma sig 66 år som gifta. Hustrun är sjuklig och Sigurds viktigaste uppgift numera är att vara Kerstin personliga assistent.

- Visst är det mycket jobb, men det betyder allt att jag får ha henne hemma, betonar Sigurd Thurin som i mogen ålder fått ansvaret för matlagning och åtskilligt annat i hemmet i Kvarnsveden.

Sigurd har aldrig varit rädd att prova på nya saker. Vare sig det nu gäller idrott eller något annat.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons