Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigrid Stake har avlidit

Annons

Sigrid Stake växte upp i Stjärnsund tillsammans med sina föräldrar och en bror där hon till en början hade det bra. När Sigrid Stake, född Lindgren, var nio år dog hennes mor.

Sigrid drömde tidigt om att bli lärarinna men blev inte uppmuntrad av sin folkskollärarinna där hon arbetade som hembiträde. Tack vare en stark vilja, arvet efter sin mor och en hjälpsam faster och farbror i Falun fick hon hjälp att gå en kurs vid Falu språk- och handelsinstitut. Efter en termin fick Sigrid plats på sågverkskontoret i Stjärnsund där hon stannade till hon blev arbetslös och återvände till fastern i Falun.

Sigrid sökte till seminariet och tog sin folkskollärarinneexamen den 3 juni 1926. Sin första plats fick hon i byn Benåsen och sedan Möklinta i Västmanland. Efter sju år i Möklinta fick hon sin första plats i Falun vid Västra folkskolan 1949-1953 Östra folkskolan och de sista åren 1953-1966 var hon övningsskollärare vid Folkskoleseminariet.

Sigrid tyckte om sitt yrke och sina elever som hon fortfarande hade kontakt med. De skickade kort och brev och besökte henne när de hade vägarna förbi.

Sigrid var hedersledamot i hembygdsföreningen Kultur och Miljö. Hon har betytt mycket för föreningen och Faluborna genom sin insats för kulturen och miljön i Falun. Hon var upphovskvinna till föreningen som började sin verksamhet 1971. Sigrid mobiliserade Faluborna mot en planerad genomfartsled på Promenaden. Sigrid var med och uppvaktade dåvarande kommunikationsministern och den planerade leden ändrades.

Sigrid var en givmild person som ville göra rätt för sig. Hon tyckte om att umgås med och ha människor omkring sig.

Så länge hon orkade brukade hon gå promenader. Hon var mycket intresserad av att läsa böcker och att skriva.

Sigrid Stake sörjes av släkt och vänner.

Mer läsning

Annons