Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sif stämmer Moraföretag

Annons

Ombudsman Birgitta Nyström, Sif Dalarna, genomförde de lokala förhandlingarna. Enligt henne är de berörda personerna en produkt av KJ Erikssons kompetensutveckling. De har alltid ställt upp på de utbildningserbjudanden som kommit. De har dessutom varit villiga att lära sig mer.

Under alla år har de utfört uppgifter de blivit tilldelade och arbetsgivaren har inte framfört att de skulle innehaft otillräcklig kompetens.

I den centrala förhandlingen representerades Sif av Kennet Morin, Sif Stockholm, som delar Birgitta Nyströms uppfattning när det gäller KJ Erikssons ansvar för kompetensutbildning.

- Det kan inte vara rätt att en arbetsgivare helt plötsligt får för sig att en anställd saknar kompetens och kan säga upp vederbörande trots att hon genomgått de utbildningar som bolaget erbjudit och krävt, med godkänt resultat, säger han.

Morin påtalar att LAS, lagen om anställningsskydd, bland annat ska skydda äldre arbetskraft.

- Om arbetsgivarna ensidigt förfogar över när det råder arbetsbrist och samtidigt kan kräva så höga kompetenskrav att man slår ut äldre arbetskraft, då är det fel i lagen och den måste omedelbart ändras.

Kennet Morin vill inte kommentera enskilda uppgörelser, men han bekräftar att två av tre återgår till arbete vid KJ Eriksson i en eller annan form.

- Fortsättningen för den som KJ Eriksson inte vill återta är att Sif förbereder en stämning av bolaget till Arbetsdomstolen för brott mot LAS.

Resultatet av förhandlingarna, att några återfår jobbet, har medfört att KJ Eriksson gör andra uppsägningar istället.

- KJ Eriksson har hanterat denna fråga på ett klantigt sätt. Med rätt tillämpning av LAS från början hade denna situation inte behövt uppstå. Under en längre tid har personalen inte mått bra. Ovissheten har varit stor om vad som kommer att hända, dels för de som fått sluta, men även för de som har jobben kvar.

Carin Nises, vd vid KJ Eriksson, säger som kommentar att parterna enades i två fall men inte i det tredje.

- Den tredje personen fick ett erbjudande som hon tackade nej till och på basis av det kommer hon att sluta sin anställning i april.

- Vi anser inte att hon besitter de kvalifikationer som krävs för de arbetsuppgifter hon skulle utföra. Nu får Arbetsdomstolen avgöra det ärendet, säger Carin Nises.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons