Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siemens och ABB i ny HVDC-strid i Kina

Annons

Siemens Kinachef Jürgen Keese uppger att Siemens Power Transmission and Distribution ska investera mellan 50 och 100 miljoner euro de närmsta åren, i Siemens fabriker och samriskföretag.

40 miljoner euro av detta ska investeras i ett samriskbolag gällande transformatorer.

Siemens förväntar sig en tillväxt inom kraftöverföringsområdet på mellan 20 och 30 procent om året.

Nu säljer Siemens kraftöverföringsdel för 3,8 miljarder kronor i Kina.

Siemenschefen berättar att Ludvikakonkurrenten inom kort ska lägga bud på ett stort kraftöverföringsprojekt värt 3,4 miljarder kronor, på en ny HVDC-länk från sydvästra Guizhou till Guangdong.

Keese säger att man i detta projekt är hoppfull trots att man nyligen förlorade till ABB i Three Gorges-Shanghaiprojektet.

- Om vi tittar på världsmarknaden för HVDC så ligger vi och ABB nära varandra, det är inga stora skillnader, säger Keese som hoppas att han har marginalerna på sin sida i den nya upphandlingen.

Han bedömer att Kina i genomsnitt kommer att handla upp ett HVDC-projekt vart annat år.

Siemenschefen visar också intresse för att vinna ett nytt stort likströmssystem mellan Three Gorges och Peking, skriver Asian Wall Street Journal. Siemens håller nu på att avsluta HVDC-projektet från Anshun i Guizhou till Zhaoqing i Guangdong.

Det är alltså del två i projektet som Siemens satsar på att vinna. I det pågående projektet har Siemens köpt högspänningsbrytare från Ludvika och kondensatorer från ABB i Xiamen i Kina.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons