Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Siemens måste ta sitt sociala ansvar"

Annons

- Vi inledde MBL-förhandlingarna på torsdagsmorgonen. Det kommer att lösas under resans gång. Det handlar om veckor, inte månader, säger informationschefen Göran Skoglund.

- Det är meningen att vi ska flytta maskinerna men spontant så kan jag inte tro att vi kommer att ha kvar några intressen i lokalen efter nedläggningen. Vi har fått frågan om marken och fastigheten vi äger men kan inte ge ett klart besked ännu, säger Skoglund.

Ett klart besked om att Siemens tar sitt sociala ansvar och ordnar ersättningsjobb är just vad kommunens näringslivschef Jan Björnehaag anser att den tyska koncernen ska ställa upp med.

- Siemens bör aktivt medverka till att fylla lokalerna med ny verksamhet, de har ett stort samhällsansvar när 120 personer helt oförskyllt drabbas.

- Det är Siemens, inte kommunen som ska göra det.

Men vad gör kommunen om Siemens sviker sitt ansvar, tar kommunen över lokalerna?

- Det är en fråga som vi inte ens tänkt. Även om kommunen har ett industrifastighetsbolag så är det inte vi som ska ta ansvaret. Det är Siemens som skickar ut ett stort antal kommunmedborgare i arbetslöshet.

- Det krävs nu att man i det här landet börjar fundera över utvecklingen. I landet har vi nu förlorat 130 000 industrijobb och de som har beslutsansvaret måste ställa sig frågan om det finns samband mellan orsak och verkan. Vi har duktig arbetskraft men det som lockar i dag är lågkostnadsländer.

- Ta Västervik, en hel ort blir öde för att svensk teknik flyttas utomlands. Det hjälper inte längre med lojala hårt arbetande människor, säger Björnehaag som tror att det hade varit betydligt svårare att fatta beslut om flytt av tillverkning om företagsledningarna som haft det avgörande beslutet suttit i verkligheten i Sverige.

- Nu har vi dessutom en ordning där fabriker står och faller med ekonomiska analyser helt utan tanke på att besluten rör kött och blod. Och i denna ekonomiska värld vet alla företagsledare att det är förhållandevis billigt att stänga en fabrik i Sverige jämfört med i andra europeiska länder, säger Björnehaag.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons