Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siemens gav upp transformatoraffär

Annons

ABB:s ärkerival, Siemens, har gett upp försöken att köpa en majoritet i det samhällsägda företaget Transformers and Electricals Kerala Ltd (TELK) i Indien.

TELK är en av Indiens större inhemska transformatortillverkare med höga ambitioner som ABB allt oftare möter också i grannländerna, Sydostasien och Afrika.

Siemens ville ta 76 procent i företaget och skapa en strategisk allians men har nu tagit tillbaka erbjudandet.

Det skedde efter att oppositionen i provinsen Kerala kraftigt ifrågasatt affären och istället föreslagit en allians med ukrainska ZTR, på sovjettiden klassat som världens största transformatorfabrik.

TELK bildades för 40 år sedan och har samarbetat teknologiskt med japanska Hitachi. 2003 byggdes den första riktigt stora krafttransformatorn på 630 MVA/400kilovolt och stora leveranser har skett till det indiska kärnkraftverket Tarapur. TELK har också tillkännagett planer på att gå upp på 800 kilovoltsninvån och in på HVDC-marknaden och vill åt detta kunnande.

Detta är inte det enda tecknet på att den indiska kraftmarknaden genomgår en förändring. nyligen så köpte indiska Crompton Greaves belgiska Pauwels för att komma åt transformatorkunnande på 500 kilovolt och blev en av världens tio största tillverkare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons