Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siemens blöder och ABB tjänar pengar

Annons

ABB transformatordel är lönsam medan de europeiska konkurrenterna Siemens, Areva och VA Tech har problem.

ABB har 56 transformatorfabriker och tjänar pengar i strax över 50 av dem. Ludvikafabriken är ABB:s guldägg men också ABB:s sex tyska transformatorenheter går med vinst. Den olönsamma ABB-fabriken i Guelph i Kanada med närmare 300 anställda kommer dock att läggas ned enligt ett i dagarna fattat beslut.

VA Techs nybyggda fabrik i Skottland stängs och maskinerna flyttas till Kina. Areva har tappat marknadsandelar under det år Alstom hade delen till försäljning.

I världen finns det tre fabriker som har det fulla kunnandet att tillverka HVDC-transformatorer. ABB Ludvika, Siemens i Nürnberg i Tyskland och Areva i Stafford i England. Ludvika och Nürnberg har tillsammans 90 procent av världsmarknaden.

Ludvikafabriken annonserar efter ny personal medan fabriken i Nürnberg står inför en stor neddragning.

Siemens Transformers Division har elva transformatorfabriker i Tyskland, Portugal, Kroatien, Ungern, Brasilien, Colombia, USA, Pakistan och Kina och flytten går mot lågprisland.

I Tyskland har Siemens sagt att de stänger den blödande transformatorfabriken i Kircheim och flyttar tillverkningen till Ungern inom två år. 250 anställda varslas inom någon vecka.

I Trafowerk Nürnberg med 900 anställda vill Siemens ta bort minst 340 arbetsplatser, det talas till och med om upp till 480 arbetsplatser, höja arbetstiden till 40 timmars arbetsvecka och sänka lönen.

Det tyska facket IG-Metall och företagsnämnden har låtit vad som motsvarar en svensk löntagarkonsult analysera Siemens förslag. Löntagarkonsulten kritiserar ledarskapet i fabriken.

Löntagarkonsulten bekräftar att Trafowerk har lönsamhetsproblem och att det råder stark prispress på marknaden.

För ABB-personalen i Ludvika är löntagarkonsultens rapport god läsning. Konkurrenten har svåra kvalitetsproblem som resulterat i leveransförseningar, faktureringsbekymmer och förlust.

Siemens vill flytta isolationstillverkningen till lågprisland och tillverkningen av transformatorlådor till Kroatien. Löntagarkonsulten varnar för att det i stället förvärrar situationen.

Löntagarkonsultens slutsats är att behålla verksamheten i Nürnberg och att ledningen sätter till alla resurser att lösa kvalitetsproblemen.

I branschen är Siemens bekymmer kända och många kraftbolag ställer frågan om den europeiska transformatortillverkningen överlever.

- Siemens har kvalitetsproblem, mycket smäller i deras provrum. Siemens har det svettigt just nu och den nye chefen, Dr Bertram Ehmann, som har förflutet i ABB:s tyska transformatordel har fått ett tufft jobb. ABB tar marknadsandelar och är lönsamma medan de andra går med förlust. ABB visar att det ändå går att tillverka transformatorer i Europa och i Tyskland, säger en källa med insyn i branschen som dock påpekar att skillnaden mellan vinst och förlust är marginell i branschen.

- I Ludvikas vänort bad Honnef i Tyskland tillverkar ABB årligen 70 stora transformatorer. Blir det ett allvarligt fel i en av dem så kostar det hela årsvinsten och hos Siemens smäller det ofta så då förstår alla att Siemens har problem, säger källan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons