Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidor av kvinnoliv

Annons

"Att skiva livet" är ett tidsdokument men också en inspirationskälla och en handbok.

De fem kvinnorna i boken, som är födda mellan 1915 och 1922, har generöst delat med sig av sina liv och minnen till fem andra kvinnor: Barbro Ljungqvist, Bissen Tägtström, Anita Schultzberg, Birgitta Tillas och Karin Proos-Jacobs som alla jobbar inom hemtjänsten i kommunen.

Under ett år har de deltagit i en studiecirkel om vardagshistoria från 1900-talet och en av uppgifterna var att intervjua en äldre Leksandskvinna om hennes liv.

Intervjuerna har handlat om barndomen, familjen, skolan, ungdomsåren och krigsåren, barnen, hemarbetet och äktenskapet. De har även pratat om jämställdhet, fritid och yrkesarbete.

Allt har dokumenterats på band och sedan sammanställts till de berättelser som finns i boken.

- Det här är jättekul! säger Anita Schultzberg när gruppen får den färdiga boken i handen för första gången.

- Man känner sig stolt och nästan lite rörd, fyller Bissen Tägtström i och de andra håller med.

Deras erfarenheter av projektet är övervägande positiva, även om det tagit bra mycket mer tid än man först trodde. Och hade de från början vetat att de själva skulle skriva en bok, då hade både en, två och tre hoppat av.

- Men vi kunde mer än vi trodde! säger Karin Proos-Jacobs.

Förutom att man nu fått en fördjupad kontakt med de kvinnor man intervjuat, så har studiecirkeln också inneburit en ökad förståelse för de andra gamla som besöks.

Och det var precis vad initiativtagaren till studiecirkeln, historikern Anna Götlind vid Dalarnas forskningsråd, hoppats på.

- Min erfarenhet är att ju äldre man blir desto viktigare blir den egna vardagshistorien. Därför är det också viktigt för de som jobbar inom äldrevården vilka man besöker och vad de varit med om.

300 exemplar av boken har tryckts upp och den går att få tag på genom Dalarnas forskningsråd i Falun, men redan nu talas det om nytryck och en framtida försäljning via Kulturhuset i Leksand.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons