Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shialedare tillbaka i moskén

Annons

Den radikale irakiske shialedaren och predikanten Moqtada al-Sadr visade sig på fredagen offentligt för första gången på fem månader.

Omgiven av livvakter anlände den skäggige 33-åringen till moskén i den heliga staden Kufa, där han höll en eldfängd predikan mot USA och Israel.

al-Sadr, som leder den beryktade milisen Mahdiarmén, ingick i den irakiska samlingsregeringen, men reste enligt USA-befälhavare till Iran i januari, inför den stora säkerhetsoperation som de irakisk-amerikanska styrkorna då inledde. al-Sadrs egna anhängare har dock hela tiden sagt att deras ledare befunnit sig i Irak, där han från hemlig ort fördömt USA:s "ondskefulla ockupationsstyrkor." Mahdiarmén har utpekats för att delta i mördandet mellan irakiska sunni- och shiamuslimer, och flera av dess ledare har gripits. Överlag ser har dock Mahdiarmén hållit en låg profil under USA:s säkerhetsoffensiv, som ju främst drabbar sunnigrupper.

Frågan är varför Muqtada al-Sadr väljer att visa sig offentligt nu efter att ha gått under jorden så länge. Klart är i alla fall att han dyker upp i ett läge då den irakiska regeringen befinner sig i en kris. Shiitiska premiärministern Nuri al-Maliki står under hård press från USA _ samtidigt som han är beroende av al-Sadrs stöd.

På annat håll fortsatta oron i Irak på fredagen: En motorvägsviadukt sprängdes i Bagdad, enligt polisen. Överfarten i västra delen av den irakiska huvudstaden raserades inte fullständigt i attentatet och ingen människa skadades.

Och USA hävdar att de gripit en bombkonstruktör i Sadrstaden i Bagdad. Den gripne påstås arbeta för revolutionsgardet i Iran med att smuggla sprängmedel från grannlandet.

Mahdimilismän i Sadrstaden avfärdar det hela:

TT

Mer läsning

Annons