Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shialedare lämnar Iraks regering

Annons

Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr gör verklighet av hotet att dra tillbaka sitt stöd från Iraks regering. Hans politiska rörelse har beordrat sina sex ministrar att omedelbart lämna regeringen, i syfte att pressa fram en tidtabell för ett amerikanskt tillbakadragande från Irak.

Åtgärden fäller sannolikt inte premiärminister Nuri al-Malikis regering, men lär skapa spänning och oro inom koalitionen.

Hans 32 parlamentsledamöter stannar dock kvar på sina poster.

Predikanten Muqtada al-Sadr, även känd som milisledare för den så kallade Mahdiarmén, har ett starkt stöd bland Iraks fattiga shiamuslimer. USA har kallat Mahdiarmén det största hotet mot säkerheten i Irak.

Premiärminister Nuri al-Maliki har avvisat al-Sadrs krav på en tidtabell för USA:s uttåg eftersom han hävdar att regeringen försöker bygga upp Iraks inhemska säkerhetsstyrkor för att dessa ska kunna ersätta amerikanerna så snart det är möjligt.

I förra veckan samlades tiotusentals människor på uppmaning av al-Sadr i staden Najaf, helig för shiamuslimer, för att protestera mot USA:s fortsatta militära närvaro i Irak.

Muqtada al-Sadr har tidigare genomfört liknande aktioner. I slutet av förra året inledde hans parti en bojkott mot parlamentet i protest mot premiärminister al-Malikis nära relation till USA:s president George|W Bush.

Innan han inträdde i partipolitiken ledde al-Sadr två blodiga uppror mot amerikanerna i Irak under 2004. Sedan dess han hans miliser anklagats för att ligga bakom många av de dödspatruller som sprider skräck på Bagdads gator.

På senare tid har Mahdiarmén hållit en låg profil på grund av USA:s stora säkerhetsoffensiv som pågår i Bagdad.

TT

Mer läsning

Annons