Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shell kvar vid Gruvrondellen

Annons

När Hanröleden planerades i slutet på 70-talet förutsattes det i detaljplanen att Shellmacken skulle flyttas av trafiksäkerhetsskäl. Dala-Demokraten, som upplät mark till Hanröleden, lovades då att få marken där macken ligger i kompensation när den flyttades.

Men macken blev kvar. Frågan om en flytt blev inte aktuell förrän i början av 90-talet när planläggningen för riksvägsombygganden började. Detta för att den också omfattade Gruvrondellen.

Shell stretade emot och ville ligga kvar men Vägverket stod på sig. Ersättningsmark för macken ordnades vid Nicolai industriområde mitt emot Bilmetro. Där skulle också Shell upplåta mark för en McDonaldsrestaurang.

Sedan kom debatten om att McDonalds skulle skämma gruvområdet när det blev världsarv och hamburgerkedjan drog sig ur. Länsstyrelsens kulturenhet varslade också att det inte skulle ges något tillstånd för de antikvariska undersökningar som måste göras på den plats macken skulle ligga.

I det läget fanns det risk för att hela frågan skulle gå i stå. Men så ändrade sig Vägverket. Det var inte längre intresserat av att bygga om Gruvrondellen då det skulle medföra mycket stora kostnader för de antikvariska utgrävningarna på den platsen.

Därmed låg inte längre Shellmacken i vägen för riksvägsombyggnaden. Enligt Vägverket utgjorde den inte heller någon trafikfara längre. Bolaget har begärt att detaljplanen ändras på nytt så att det går att bygga en ny modern mack på platsen.

I går beslutade kommunstyrelsens samhällsutskott att detaljplanen ska göras om. En sak som måste lösas i samband med det är hur Dala-Demokraten ska kompenseras för förlusten att inte få den tillskottsmark som tidigare utlovats.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons